«Εάν δεν υπάρξει τροποποίηση σε όσα σχεδιάζονται, δεν έχει νόημα η αποκρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, των μεταλλείων Χαλκιδικής και Περάμου.
Πρόκειται δηλαδή για μεταλλεία που εκμεταλλεύονται, μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων, επενδυτές και το κράτος έχει έσοδα μόνο από φόρους από την διαδικασία της ιδιωτικής αξιοποίησης. Μιλάμε δηλαδή, για μη κρατικά μεταλλεία, επομένως δεν νοείται αποκρατικοποίηση» εξηγεί ο κ. Παπαβασιλείου.
Αλλάζει το νομικό πλαίσιο;
Πηγές που παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις αναφέρουν στο Capital.gr ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο πρόκειται να αλλάξει. Και αυτό, ώστε για όσα μεταλλεία έχουν ήδη παραχωρηθεί -ή πρόκειται να παραχωρηθούν- προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες το Δημόσιο να εισπράττει έσοδα υπό τη μορφή μισθώματος.
Στην περίπτωση αυτή ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις εταιρείες που έχουν επενδύσει στην εκμετάλλευση του χρυσού και δεν είχαν υπολογίσει ότι θα καταβάλλουν εισφορά στο κράτος.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ενδεχόμενη επιβολή εισφοράς, εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά τα υφιστάμενα δεδομένα στις ιδιωτικές παραχωρήσεις των μεταλλείων: ο επενδυτής, πλην από την παροχή οικονομικών ανταλλαγμάτων στις τοπικές κοινωνίες, θα καλείται να καταβάλλει και μίσθωμα στο Δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έως ότου (και εάν) αλλάξει το νομικό πλαίσιο, τα έσοδα από τα μεταλλευτικά δικαιώματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.