Ιδιωτικοποιούμε… αέρα!

First published: 28th July 2010
Πλήρη σύγχυση σε μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού αλλά και σε παράγοντες της εγχώριας αγοράς έχει προκαλέσει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, η πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή χρηματοοικονομικών συμβούλων για την αποκρατικοποίηση των ελληνικών μεταλλευτικών δικαιωμάτων.

Η αιτία; Το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να εκχωρήσει τα δικαιώματά του επί μελλοντικών εσόδων από την εμπορική εκμετάλλευση των μεταλλευτικών κοιτασμάτων που βρίσκονται σήμερα υπό εκμετάλλευση. Στο σημείο αυτό ωστόσο, δημιουργείται σύγχυση διότι η εκμετάλλευση του μεγαλύτερου μέρους των εν λόγω μεταλλευτικών κοιτασμάτων έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες επενδυτές και συνεπώς η μερίδα του λέοντος των κρατικών εσόδων προέρχεται μόνον από φόρους.

Με άλλα λόγια, «με τα σημερινά δεδομένα εκχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί», όπως αναφέρει στο Capital.gr ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, κ. Κώστας Παπαβασιλείου. Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Μεταλλευτικά δικαιώματα

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι το δημόσιο αναζητά σύμβουλο για την πώληση της εταιρείας ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle), «στην οποία θα μεταφερθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου στα μελλοντικά έσοδα από την εμπορική εκμετάλλευση των παρακάτω μεταλλευτικών κοιτασμάτων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.