Ιδιωτικοποιούμε… αέρα!

1.1 Εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων στην Χαλκιδική. Τα μεταλλευτικά δικαιώματα έχουν παραχωρηθεί στην «Ελληνικός Χρυσός».

1.2 Εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων στην Πέραμο, Θράκη. Τα μεταλλευτικά δικαιώματα έχουν παραχωρηθεί στην «Χρυσωρυχεία Θράκης».

1.3 Εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων στις Σάπες, Θράκη.»

Από τα παραπάνω μεταλλεία, μόνον αυτά των Σαπών είναι δημόσια -τα υπόλοιπα δύο είναι ιδιωτικές παραχωρήσεις- και έχουν μισθωθεί ύστερα από δημόσιο διαγωνισμό στην Cape Lambert Resources. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι όπως προβλέπει ο μεταλλευτικός κώδικας, ο ιδιώτης που εκμεταλλεύεται δημόσιο μεταλλείο καταβάλει στο κράτος μίσθωμα που προσδιορίζεται βάσει της αξίας του παραγόμενου μεταλλεύματος (π.χ. εάν είναι ακατέργαστο, τελικό προϊόν κ.ο.κ.).

Αντίθετα, για τα μεταλλεία της Περάμου και της Χαλκιδικής, τα οποία -σχεδόν όλα- μέσω προεδρικών διαταγμάτων έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, ο μεταλλευτικός κώδικας δεν προβλέπει την καταβολή εισφοράς προς το Δημόσιο.

Και άρα δεν υφίσταται μεταλλευτικό δικαίωμα προς εισφορά στην εταιρεία ειδικού σκοπού και κατ’ εξακολούθηση εκχώρηση σε επενδυτή.

Κ. Παπαβασιλείου: «Δεν νοείται αποκρατικοποίηση»

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.