Στεφανάδης:Τα πιράνχας λυμαίνονται το ελληνικό σύστημα υγείας

First published: 16th June 2010

Μπορεί σταδιακά να αποκλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης – προμηθευτών μετά την χθεσινή καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, τα προβλήματα, όμως, με τις ελλείψεις του απαραίτητου υγειονομικού υλικού δύσκολα θα ξεπεραστούν.  Εδώ και πολλούς μήνες, πριν ξεχειλίσει το ποτήρι και το ζήτημα βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τα αποθέματα σε αναλώσιμα βρίσκονταν στο «κόκκινο».

Στο φαινόμενο αυτό που σχετίζεται και με το φαγοπότι και τις υπερτιμολογήσεις που χαρακτηρίζουν τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων αναφέρεται στο Capital.gr ο καθηγητής και διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Στη συνέντευξή του επισημαίνει ότι πέραν από τις όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες, μέσω της εκπαίδευσης και της θέσπισης ενός διάφανου θεσμικού πλαισίου θα δοθεί πραγματική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό σύστημα υγείας.

Κύριε Στεφανάδη, στο Ιπποκράτειο απειλήθηκε ποτέ η ζωή ασθενών ελλείψει του απαραίτητου υγειονομικού υλικού;
Η έλλειψη των απαραίτητων υλικών εξαιτίας της σύγκρουσης των προμηθευτών και της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Ωστόσο, τουλάχιστον στο Ιπποκράτειο ποτέ δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή, εξαιτίας της ένδειας σε αναλώσιμα. Βέβαια ποτέ δεν έλειψαν οι δυσκολίες, οι οποίες πάντοτε αντιμετωπίζονται, καθώς στο θέμα των υλικών υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Συμμερίζεστε την πρόσφατη τοποθέτηση της υπουργού Υγείας, κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου περί εκβιαστικής στάσης των προμηθευτών;

Σε μία ελεύθερη οικονομία υπάρχει από την μία πλευρά το κράτος και από την άλλη οι προμηθευτές. Κανόνες νόμιμοι, ξεκάθαροι και αποδεκτοί ένθεν κακείθεν θα πρέπει να διασφαλίζουν την λειτουργία του συστήματος.
Πώς γιγαντώθηκε το φαινόμενο αυτό που αναμφισβήτητα εκκολαπτόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια;
Όπως αναφέρατε το πρόβλημα με τις υπερτιμολογήσεις των προμηθειών είναι παλιό. Από την μία οι προμηθευτές διατείνονται ότι η υπερτιμολόγηση έχει σχέση με την καθυστέρηση της πληρωμής, κάτι που δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο. Από την άλλη, το κράτος οφείλει να είναι αξιόπιστο και να προσδιορίζει τις τιμές των προμηθειών
Έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας υπερτιμολογήσεις στα στεντς; 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.