Απέθαντες οι προεκλογικές μετατάξεις στο Δημόσιο

First published: 27th April 2012

Μπορεί οι διορισμοί στο Δημόσιο -παραδοσιακό προεκλογικό τρικ των υποψήφιων πολιτευτών-  να ανήκουν, «ελέω» τρόικας, στο παρελθόν, ωστόσο είναι ανεξάντλητα τα εφεδρικά «όπλα» που διαθέτει το πολιτικό σύστημα.

Ένα από αυτά; Οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, το συνώνυμο δηλαδή του ρουσφετιού και των «κάτω από το τραπέζι» συναλλαγών. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που τον περυσινό Απρίλιο ο τότε υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης εξέταζε τη δημιουργία ρύθμισης για την πραγματοποίηση μετατάξεων μόνο μέσω ΑΣΕΠ.

Ρύθμιση, που όχι μόνο έμεινε στο συρτάρι, αλλά αντικαταστάθηκε τον περασμένο Μάρτιο από την εγκύκλιο του μέχρι πρότινος υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνου Ρόβλια, βάσει της οποίας η απόσπαση τακτικών υπαλλήλων δημόσιων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α’ και β΄ βαθμού ή ανεξάρτητων αρχών “μετατρέπεται” σε μετάταξη.

Όσοι δηλαδή είχαν αποσπαστεί -για μέγιστο διάστημα τριών ετών, όπως προβλέπεται- σε υπηρεσίες του Δημοσίου, μπορούν να μεταταγούν (μόνιμα) σε αυτές. Αρκεί βέβαια να έχουν καταθέσει αίτηση, εντός δύο μηνών, από τη δημοσίευση του ν.4057/2012 (που αφορά η εγκύκλιος), ήτοι από τις 14 Μαρτίου, οπότε άτυπα η προεκλογική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη…

Της… μετάταξης

Καίτοι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι νομότυπη, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, σύμφωνα με παράγοντες του Δημοσίου τομέα. Και αυτό επειδή ανοίγει ο δρόμος για μετατάξεις υπαλλήλων που είχαν αποσπαστεί, για παράδειγμα, στη Βουλή, σε πολιτικά κόμματα ή σε «προνομιακούς» φορείς και οργανισμούς.

 Την ίδια στιγμή, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η εγκύκλιος Ρόβλια επιτρέπει την μετάταξη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπαλλήλων που είχαν αποσπαστεί σε άλλους οργανισμούς του Δημοσίου. Με άλλα λόγια, αναιρείται στην πράξη η αναλογία της μίας πρόσληψης για 10 απολύσεις, η μετάταξη δεν αποτελεί μέτρο αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, και η κρατική μηχανή παραμένει πληθωρική.

Αλχημείες

Από μία έρευνα στα ΦΕΚ προκύπτει ότι η εγκύκλιος Ρόβλια «απέδωσε καρπούς»: σημαντικός αριθμός υπαλλήλων -ανάμεσα σε αυτούς «ημέτεροι»- μετατάχθηκαν σε δημόσιους οργανισμούς όπου είχαν αποσπαστεί ή «επέστρεψαν» στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι μετατάξεις παρουσιάζει σοβαρά κενά. Πολυάριθμες αποφάσεις μετατάξεων δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Απριλίου, οπότε ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος με τη θυροκόλληση, το απόγευμα της Μ. Τετάρτης, του προεδρικού διατάγματος διάλυσης της Βουλής.

Ως γνωστό, από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης απαγορεύεται ο διορισμός ή πρόσληψη αλλά και οποιαδήποτε μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασηςτων δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες μετατάξεις αποφασίστηκαν στις 10 Απριλίου, δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ στις 11 του ίδιου μήνα και αναρτήθηκαν στο «Διαύγεια» μόλις τις τελευταίες ημέρες. Και όπως προβλέπει ο ν.3861/2010, έννομα αποτελέσματα παράγονται με τη δημοσίευση μίας απόφασης στο «Διαύγεια». Οι μετατάξεις δηλαδή τέθηκαν σε ισχύ στην «καρδιά» της προεκλογικής περιόδου

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.