Όνειρο θερινής νυκτός το Κτηματολόγιο

First published: 30rd April 2012

Αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα βρίσκεται η διαδικασία της κτηματογράφησης, με το Δημόσιο να ψάχνει σανίδα σωτηρίας για την Κτηματολόγιο Α.Ε. στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. H εξέταση του 49 σελίδων επιχειρησιακού σχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΚΟ την Παρασκευή, αποκαλύπτει ότι η ολοκλήρωση του κτηματολογίου στην Ελλάδα είναι όνειρο θερινής νυκτός…

«No money…»

Σύμφωνα με την ανάλυση των χρηματοροών της περιόδου 2012-2020, η Κτηματολόγιο από το 2015 υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει έλλειμμα, τη στιγμή που το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Και όλα αυτά τη στιγμή που -όπως επισημαίνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο- δεν έχουν εισπραχθεί τα τέλη κτηματογράφησης ύψους 95 εκατ. ευρώ από τα παλαιά προγράμματα, επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απαιτούμενη υπουργική απόφαση! Μάλιστα, τα μη εισπραχθέντα έσοδα από την «πρώτη γενιά» κτηματογράφησης («έτρεξε» το διάστημα 1995-2007) παραμένει αβέβαιο, εάν θα εισπραχθούν.

Και αυτό επειδή θα πρέπει να καταβληθούν από το δικαιούχο που εμφανίζεται στις πρώτες εγγραφές του Κτηματολογίου, ήτοι τους ιδιοκτήτες της περιόδου 2003-2007, με αποτέλεσμα «να υπάρχει θέμα με τις ιδιοκτησίες που έχουν μεταβιβασθεί», όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση.

Η υπουργική απόφαση αφορά τη δυνατότητα είσπραξης του τέλους κτηματογράφησης μέσω τραπεζών.

«Χωρίς την απόφαση αυτή, πολλαπλασιάζεται το κόστος είσπραξης και αναμένεται να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν στις ΔΟΥ για την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Κτηματολόγιο τονίζει ότι τής έχει επιβληθεί η γραφειοκρατική πρακτική του Δημοσίου, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι έχουν μειωθεί δραστικά, παρότι στην «τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης υπήρχε η πρόβλεψη για την παροχή «επαρκών πόρων» για την επιτάχυνση του έργου».

Αναζητώντας διέξοδο

Πώς θα μπορούσε να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» η Κτηματολόγιο Α.Ε.; Μέσω αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή «απαντά» η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων που έλαβε τη σχετική απόφαση την Παρασκευή.

Ωστόσο, η ΔΕΚΟ, όπως σημειώνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο, προτείνει είτε την εξεύρεση πόρων, της τάξης των 130 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο ενός νέου συγχρηματοδοτούμενου έργου. Είτε την λήψη δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τις σχετικές βέβαια συζητήσεις να βρίσκονται στον αέρα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.