Ταξί: Τρεις υπουργοί, καμία απελευθέρωση

First published: 23rd March 2012

Αν δεν ήταν τραγωδία, θα επρόκειτο για φάρσα. Απαιτήθηκαν 17 μήνες, τρεις υπουργοί-μέλη της ίδιας κυβέρνησης και η δράση του «κίτρινου» αντάρτικου- που πέρυσι το καλοκαίρι κόστισε σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ- προκειμένου το ταξί να… παραμείνει κλειστό επάγγελμα.

Το Σεπτέμβριο του 2010, ο Δημήτρης Ρέππας, ως υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων– έχοντας… γράψει ιστορία με την απελευθέρωση των φορτηγών Δ.Χ.- εξήγγειλε μία μεγάλη «μεταρρύθμιση» στα ταξί.

«[…] αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες μας μελετούν τα στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα του επαγγέλματος των ταξί σε βασικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Θα μεταφέρουμε αυτό το μοντέλο και στην Ελλάδα» σημείωνε σε ραδιοφωνική συνέντευξη πριν από 17μήνες.

Όλα αυτά για να οδηγηθούμε σε ένα κατ’ όνομα μόνο άνοιγμα του κλάδου, μιας και το προεδρικό διάταγμα που είχε τότε παρουσιάσει ο κ. Ρέππας διατηρούσε τα σοβιετικά προνόμια των αυτοκινητιστών. Με άλλα λόγια, η είσοδος νέων επαγγελματιών, μέσω της έκδοσης καινούργιων αδειών, στο επάγγελμα είχε αποκλειστεί.

«Καθένας μπορεί να έχει όσα αυτοκίνητα Ι.Χ. επιθυμεί, τα Δ.Χ. όμως εκτελούν μία κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία» σημείωνε σε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα», εξηγώντας γιατί πρέπει η συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία να βρίσκεται κάτω από ομπρέλα προστασίας.

Βέβαια, ο νυν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγήσει γιατί δεν δικαιούνται ομπρέλα προστασίας, για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων οπωρολαχανικών;

Στροφή 180 μοιρών

Στο προηγούμενο ερώτημα έσπευσε να απαντήσει ο Γιάννης Ραγκούσης ήδη από τις πρώτες ημέρες στην καρέκλα του υπουργού Υποδομών.

«Ο κλάδος των ταξί πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως. Όπως σήμερα καθένας μπορεί να γίνει δημοσιογράφος χωρίς περιορισμούς, αντίστοιχα, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση για όλους στο επάγγελμα του ιδιοκτήτη ταξί» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά πέρυσι το καλοκαίρι.

Η «επιμονή» του κ. Ραγκούση στο ριζικό άνοιγμα των ταξί οδήγησε πέρυσι στις πιο σφοδρές κινητοποιήσεις αυτοκινητιστικών των τελευταίων ετών. Κινητοποιήσεις που δυσφήμισαν για πολλοστή φορά την χώρα, προκάλεσαν σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό και -για πολλούς- απέδειξαν την ανικανότητα του συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου αλλά και του πολιτικού προσωπικού ευρύτερα να διαχειριστεί τέτοιου είδους «κρίσεις».

Σε κάθε περίπτωση, ο Παριανός πολιτικός κατάφερε να εξαντλήσει σχεδόν το σύνολο της θητείας του στο υπουργείο Υποδομών, ασχολούμενος σχεδόν αποκλειστικά με τον φάκελο των ταξί. Και αυτό την στιγμή που απαιτούνταν λύση σε σοβαρά ζητήματα, όπως η αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών στα μεγάλα οδικά έργα που μεταφράζεται σε απώλειες 3%του ΑΕΠ.

Το χειρότερο όλων; Ότι η ιστορία δεν δικαίωσε τον κ. Ραγκούση. Η ρύθμιση που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Μάκης Βορίδης και οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή κρατά μακριά από τα ταξί νέους παίκτες.

Στενές επαφές

Η διαδοχή του Γ. Ραγκούση από τον Μ. Βορίδη το περασμένο Φθινόπωρο δημιούργησε ανακούφιση στις τάξεις των αυτοκινητιστών. Και όχι άδικα καθώς το τότε προβεβλημένο στέλεχος του ΛΑΟΣ δεν έκρυβε τους «συγγενικούς δεσμούς» που διατηρούσε με τον πρόεδρο των αυτοκινητιστών Θύμιο Λυμπερόπουλο.

Έτσι ο κ. Βορίδης προχώρησε άμεσα στην αποδόμηση του προκάτοχού του και στο μοντέλο της πλήρους απελευθέρωσης των ταξί, επαναφέροντας τα πληθυσμιακά κριτήρια του Δημήτρη Ρέππα. Και όπως είχε τονίσει σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ο κ. Βορίδης δεν ήταν διατεθειμένος να «μετατρέψει την Αθήνα σε Μπανγκοκ».

Βέβαια ο υπουργός Υποδομών, που εσχάτως προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, δεν διευκρίνισε γιατί η Αθήνα μετατρέπεται σε Μπανγκόκ, με τη χορήγηση νέων αδειών ταξί. Γιατί δηλαδή δεν μετατρέπεται σε τριτοκοσμική πρωτεύουσα, επειδή, λ.χ., το υπουργείο Υποδομών, ποτέ μέχρι σήμερα, δεν έχει προνοήσει να διατηρεί το βομβαρδισμένο οδικό δίκτυο σε άριστη κατάσταση;

Θέατρο του Παραλόγου

Και με το Θέατρο του Παραλόγου να διήρκεσε 17 μήνες, ο φάκελος της απελευθέρωσης των ταξί μπαίνει πανηγυρικά στο συρτάρι. Νέες άδειες ταξί δεν εκδίδονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ, όπου θα χορηγούνται καινούργια «χαρτιά», ο αριθμός τους θα αποφασίζεται από τον Περιφερειάρχη κάθε δύο χρόνια.

Εξάλλου, με τον τρόπο αυτό, το ΠΑΣΟΚ τήρησε μία από τις ελάχιστες προεκλογικές δεσμεύσεις του (πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές 2009) ότι «δεν εκδίδονται νέες άδειες επειδή οι άδειες που υπάρχουν, επαρκούν για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού»…

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.