First published: 18th January 2011
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το κίνημα κατά της πληρωμής διοδίων, τη δυναμική του οποίου είχαν αρχικά υποτιμήσει η κυβέρνηση και οι κοινοπραξίες εταιρειών που έχουν αναλάβει την υλοποίηση των πέντε νέων εθνικών οδών. Ωστόσο εσχάτως το «αντάρτικο» φαίνεται, όπως προκύπτει από δημοσιευμένα κείμενα και βίντεο στο διαδίκτυο, ότι έχει απωλέσει τη λογική του βάση επί της οποίας είχε θεμελιώσει την αιτία ύπαρξής του.
Και αυτό επειδή δεν ζητά πλέον τη μείωση του ύψους των τελών διέλευσης ή τη δημιουργία παραδρόμων ώστε να είναι εφικτή η δωρεάν μετάβαση στο ζητούμενο προορισμό. Αλλά την παντελή κατάργηση των διοδίων στο σύνολο του εθνικού οδικού δικτύου. Και όλα αυτά «υπό τη σκέπη» του υπουργείου Υποδομών το οποίο κωλυσιεργεί να εφαρμόσει το νόμο.
Διόδια… στοπ
Στην πράξη η διακοπή των εργασιών στους υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμους (Ολυμπία Οδός, Μορέας, Ιονία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ε65) εξαιτίας των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν και έχουν γιγαντωθεί λόγω και του «αντάρτικου», σημαίνει ότι το εθνικό οδικό δίκτυο θα παραμείνει επ’ αόριστον με προδιαγραφές επαρχιακής οδού-καρμανιόλας. Και αυτό διότι για να ολοκληρωθούν οι πέντε νέες εθνικές οδοί απαιτούνται κεφάλαια ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς των συγκεκριμένων έργων.
Ευλόγως τα κεφάλαια αυτά απουσιάζουν από τα κρατικά ταμεία, γι’ αυτό, άλλωστε, η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των αυτοκινητοδρόμων αυτών «παραχωρήθηκε» την περίοδο 2006-2007 σε ιδιωτικές εταιρείες.
Όπως αναγνωρίζουν πλέον στο υπουργείο Υποδομών, η αργή εκτέλεση των απαλλοτριώσεων δημιούργησε ένα «ντόμινο εφέκτ». Καθυστέρησε δραματικά την πρόοδο των έργων, ήτοι οι προς υλοποίηση ευρωπαϊκών προδιαγραφών αυτοκινητόδρομοι παραμένουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό «αγροτικοί» δρόμοι.
Η τοποθέτηση σε αυτούς σταθμών διοδίων -όπως προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης, ύστερα από υλοποίηση συγκεκριμένου τμήματος έργου- δημιούργησε το κίνημα κατά των διοδίων.
Παρότι όμως οι «αντάρτες» των διοδίων είχαν καταρχάς λογικό έρεισμα, καθώς διαμαρτύρονταν είτε για το υψηλό αντίτιμο των διοδίων είτε για την ανυπαρξία παρακαμπτήριων δρόμων, σήμερα δεν ζητούν παρά την «κατάργηση όλων των διοδίων».
«[…] η συντήρηση των δρόμων θα πρέπει να πληρώνεται από την εφορία. Δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε τέλη κυκλοφορίας, ούτε διόδια» ανέφερε χαρακτηριστικά πριν από περίπου ένα μήνα μέλος επιτροπής αγώνα έναντι στα διόδια στο πλαίσιο ανοιχτής συνέλευσης.
Και απαντώντας στις προθέσεις του υπουργείου Υποδομών για μείωση των διοδίων αναφέρουν σε σχετική ιστοσελίδα: «Δεν θέλουμε μείωση των διοδίων. Θέλουμε να καταργηθούν τα διόδια».
Κενό γράμμα
Κι ενώ η καταβολή τελών διέλευσης από τα εθνικά οδικά δίκτυα αποτελεί διεθνώς κοινή πρακτική (σε όσες χώρες δεν υπάρχουν διόδια, οι πολίτες καταβάλλουν φόρο συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων), στην Ελλάδα το κίνημα υπέρ των «ελεύθερων δρόμων για όλους» τελεί υπό την «αιγίδα» του δημοσίου. Παραμένει ατιμώρητο, τη στιγμή που σε χώρες, όπως η Γαλλία, έστω και η προτροπή μέσω διαδικτύου για μη πληρωμή διοδίων αντιμετωπίζει τις συνέπειες του νόμου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση της Αρχής Προστασιας Προσωπικών Δεδομένων, βάσει της οποίας οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών μπορούν να παρέχουν στις εταιρείες τα στοιχεία των παραβατών (ταυτοποίηση με την πινακίδα κυκλοφορίας), χωρίς να υπάρχουν νομικά κωλύματα, παραμένει κενό γράμμα.
Όπως αναφέρουν στο Capital.gr, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων κοινοπραξιών το αρμόδιο υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε ούτε σε ένα αίτημα για ταυτοποίηση των αριθμών κυκλοφορίας με τα στοιχεία των οδηγών των οχημάτων.
Έτσι, το κίνημα της στάσης πληρωμών επεκτείνεται και στην Αττική Οδό, με εκπρόσωπο του κινήματος να εξηγεί ήδη από τις 22 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο ανοιχτής συνέλευσης, γιατί δεν πρέπει να καταβάλλονται διόδια και στο συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προετοιμάζονται «κοινές δράσεις μαζικής και συντονισμένης ανυπακοής οδηγών-επιβατών για να μην ακυρώνονται τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπό εκκόλαψη αντάρτικου στα ΜΜΜ…