First published: 19th November 2012
Αποφασισμένοι να υλοποιήσουν την ελληνική Silicon Valley είναι οι επενδυτές, παρά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που «παγώνει» το project. Τον περασμένο Σεπτέμβριο το ΣτΕ ακύρωσε το προεδρικό διάταγμα που ορίζει ότι η περιοχή όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το τεχνολογικό πάρκο αποτελεί ζώνη επένδυσης. Και αυτό τη στιγμή που το 2008 η Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της επένδυσης και υπέρ του συγκεκριμένου προεδρικού διατάγματος.
Παρόλα αυτά, οι 127 εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας -από τις οποίες 100 παραμένουν βιώσιμες, ύστερα από περισσότερο από μία δεκαετία από την εκκίνηση του project- συνεχίζουν την προσπάθεια με όσα μέσα τους απέμειναν.
Νέο προεδρικό διάταγμα
«Η απόφαση του ΣτΕ ακύρωσε το μνημόνιο συνεργασίας που είχαμε υπογράψει με ξένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Είχαμε συμφωνήσει με τους ξένους επενδυτές να αγοράσουν την μισή έκταση έναντι ποσού της τάξης των 12-15 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα ανέγερσης campus. Ωστόσο, δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Θα προχωρήσουμε στην έκδοση νέου προεδρικού διατάγματος που θα συνάδει με τις προδιαγραφές που απαιτεί το Συμβούλιο της Επικρατείας» σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Τεχνόπολη-Ακρόπολις, Νίκος Πενθερουδάκης.
Όπως πληροφορείται το Capital.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δώσει εντολή στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας να προχωρήσει στην έκδοση του απαιτούμενου προεδρικού διατάγματος, με το οποίο θα καλύπτεται το «κενό» που προκάλεσε την αρνητική απόφαση του ΣτΕ.
Βέβαια, η νέα αυτή απόπειρα δεν είναι δίχως κόστος. Θα απαιτηθούν τουλάχιστον πέντε μήνες ακόμη μέχρι να εκδοθεί το νέο προεδρικό διάταγμα. Το project δηλαδή, θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα, άγνωστα σήμερα, δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία ύστερα από περίπου μισό χρόνο.
Η ελληνική Τεχνόπολη θα αποτελέσει επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ και θα αναπτυχθεί σε έκταση 110.000 τ.μ., στο 26ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, εκεί όπου βρίσκεται το ανενεργό ορυχείο αργίλου της ΑΓΕΤ-Ηρακλής.
Εάν το νέο προεδρικό διάταγμα δεν βρεθεί αντιμέτωπο με καινούργια εμπόδια και εάν ύστερα από πέντε μήνες το ξένο ακαδημαϊκό ίδρυμα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το project, σε περίπου 55.000 τ.μ. θα κατασκευαστούν οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.
Στην υπόλοιπη έκταση, η Τεχνόπολη-Ακρόπολις θα υλοποιήσει, σε πρώτη φάση, τις απαραίτητες υποδομές (ύδρευσης, αποχευτικό δίκτυο κτλ), ενώ στο 50% του συνόλου της επιφάνειας θα δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου.
Ήδη πάντως, οι μέτοχοι της Τεχνόπολη-Ακρόπολις έχουν επενδύσει 12 εκατ. ευρώ, ενώ όταν ολοκληρωθεί το project εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά 7.000 θέσεις εργασίας.
Η πολυμετοχική εταιρεία έχει εξασφαλίσει το σύνολο των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων, πλην της οικοδομικής άδειας, που θα εκδοθεί, μετά την οριστικοποίηση του τροποποιημένου προεδρικού διατάγματος.