First published: 20th July 2009
Όταν το 1999 η ελληνική αγορά πληροφορικής αποτελούσε τη φιλοσοφική λίθο όσων εσχάτως είχαν ασχοληθεί με το Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι επιχειρηματίες του χώρου ξεκίνησαν να φαντάζονται τους εαυτούς τους σαν τους επόμενους μεγιστάνες της τεχνολογίας. Μόνο ο ουρανός ήταν το όριο των φαντασιώσεών τους και ένα από τα πρώτα μεγαλόπνοα σχέδια ήταν η δημιουργία μιας ελληνικής Silicon Valley, ενός τεχνολογικού γκέτο.
Στα όρια της περιφέρειας πρωτευούσης, θα έπαιρνε σάρκα και οστά το όνειρο του εκσυγχρονισμού, σε μια χώρα που ακόμη και σήμερα, λειτουργεί… χειρόγραφα. Μεσολάβησαν βέβαια αρνητικές εξελίξεις τόσο για την αγορά συνολικά, όσο και για τον κλάδο. Επιπλέον, απαιτήθηκε τουλάχιστον μία πενταετία για να εντοπιστεί η κατάλληλη έκταση που θα φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις της και να υπερπηδηθούν χωροταξικά και νομικά καλύμματα. Εν τω μεταξύ, πολλές από τις εταιρείες-κολοσσούς εκείνης της εποχής, μας έχουν αφήσει χρόνους. Ωστόσο, ακόμη και μετά από περίπου μία δεκαετία, το όραμα της ελληνικής “Silicon Valley” δεν έχει ξεθωριάσει και φαίνεται ότι η υλοποίησή του επαναδρομολογείται πλέον με εντατικούς ρυθμούς.
Το 1999 σχεδόν όλες οι εταιρείες πληροφορικής της χώρας αποφάσισαν ότι η δημιουργία ενός μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα τεχνολογικού πάρκου θα τους επέτρεπε να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους αλλά και να αναπτύξουν συνέργιες μεταξύ τους. Για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε η Τεχνόπολη-Ακρόπολις. Μία συλλογική πολυμετοχική εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν 130 όμιλοι πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
Μετά από άγονες διαπραγματεύσεις δύο ετών με τους ιδιοκτήτες εκτάσεων στα Σπάτα και σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών της περιοχής λόγω του διεθνούς αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, αποφασίστηκε ο χώρος που θα φιλοξενήσει το πάρκο Επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και έρευνας να βρίσκεται στην κοινότητα των Αφιδνών.
Συγκεκριμένα, στο 26ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας η «Τεχνόπολη-Ακρόπολις» αγόρασε πριν από μερικά χρόνια προς 7 εκατ. ευρώ το ανενεργό ορυχείο αργίλου της ΑΓΕΤ-Ηρακλής. Πρόκειται για έκταση 216 στρεμμάτων, όπου θα ανεγερθούν γραφειακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 110 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, από αυτά σε 70 χιλιάδες τ.μ. θα στεγαστούν οι ερευνητικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, ενώ σε περίπου 30 χιλιάδες τ.μ. αναμένεται να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου επιδιώκεται η δημιουργία πανεπιστημιακού campus.
Η ελληνική Τεχνόπολη αποτελεί μία φιλόδοξη επένδυση, ύψους 180 εκατ. ευρώ, η οποία σχεδιάζεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς και συνεργασίας των επιχειρήσεων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της «Τεχνόπολη-Ακρόπολις», οι απαιτούμενοι πόροι θα προέλθουν από το αναπτυξιακά προγράμματα, δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ίδια κεφάλαια.
Η πυρκαγιά στην Πάρνηθα…
Η καταστροφική πυρκαγιά του 2006 στην Πάρνηθα ανέστειλε για περίπου δύο χρόνια τα σχέδια για τη δημιουργία της Τεχνόπολης, καθώς, προκειμένου να προστατευθεί ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας, έπρεπε εκ νέου να οριοθετηθούν οι δασικές ζώνες της. Έτσι το 2007 το υπουργείο Περιβάλλοντος με νομοθέτημά του αποφάσισε πώς δεν είναι δυνατόν να ανεγερθεί στις Αφίδνες το τεχνολογικό πάρκο. Τελικά, όμως, το 2008, με νέο διάταγμα προβλέπεται η κατασκευή της Τεχνόπολης, σε έκταση που δε θα ξεπερνούσε τα 216 στρέμματα, ενώ με απόφαση (239/2008) της Ολομέλειας του ΣτΕ εγκρίθηκε η δημιουργία της ειδικής ζώνης της Τεχνόπολης στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος περί ζωνών προστασίας του ορεινού όγκου της Πάρνηθας.
Την ίδια στιγμή, οικολογικές οργανώσεις αντιτίθενται στην κατασκευή της Τεχνόπολης κάνοντας λόγο για «τσιμεντοποίηση στους πρόποδες της Πάρνηθας». Επισημαίνουν επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η περιοχή συνιστά «φυσικό διάδρομο των ανέμων και των ρευμάτων προς το λεκανοπέδιο» και ότι οι βασικές οδικές αρτηρίες της περιοχής θα κορεστούν κυκλοφοριακά.
Από την πλευρά τους, στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι η περιοχή όπου θα εγκατασταθεί η Τεχνόπολη δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικό δρυμό, ούτε με τις καμένες εκτάσεις και είναι πολύ κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.
«Η χωροθέτηση έγινε κατόπιν αναλυτικής και εμπεριστατωμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αποδεικνύεται ότι επιδρά θετικά και δεν επηρεάζει το περιβάλλον στην περιοχή» υποστηρίζουν. Ο σχεδιασμός του έργου, σύμφωνα με την Τεχνόπολη-Ακρόπολις, έχει πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερο σεβασμό προς το περιβάλλον: η προβλεπόμενη δόμηση είναι εξαιρετικά ήπια, τα κτίρια είναι βιοκλιματικά, χαμηλού ύψους, ενταγμένα πλήρως στο ανάγλυφο του εδάφους και περιλαμβάνουν ιδιαίτερο βιοκλιματικό σχεδιασμό, αποκαθίσταται το περιβάλλον του ανενεργού λατομείου, δημιουργούνται σημαντικότατες ζώνες πρασίνου περίπου 40% της έκτασης με σύστημα πυροπροστασίας.
Και η οικονομική κρίση…
Η ελληνική Silicon Valley έχασε το «βηματισμό» της λόγω και της οικονομικής κρίσης. Το «στοίχημα» πλέον είναι η ανεύρεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων, με τις «στρόφιγγες» του τραπεζικού δανεισμού να παραμένουν σφικτές και την έλλειψη ρευστότητας να αποτελεί το βασικό πρόβλημα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Όπως επισημαίνουν επικεφαλής της εταιρείας, όμως, το έργο σήμερα βρίσκεται «σε καλό δρόμο».
Εκκρεμεί δηλαδή η τελική έγκριση από το Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ), ενώ αναμένεται η ψήφιση νομοσχεδίου για τα τεχνολογικά πάρκα μέσα στο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι -σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν νέα εμπόδια- η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών που θα διαρκέσει δύο χρόνια, ενώ μέσα στο 2010 ενδέχεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου.