First published: 26th April 2010
Ισχυρό σοκ και στην εγχώρια κτηματαγορά, που ερμηνεύεται με πτώση τιμών σε χαμηλό έως υψηλό διψήφιο ποσοστό, ανάλογα με το είδος του ακινήτου, προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει η επιβεβλημένη ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Είναι γεγονός ότι τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο η αγορά ακινήτων είχε μπει σε πτωτική τροχιά, ενώ παράγοντες του real estate εκτιμούσαν, πριν από την είσοδο του ΔΝΤ στην ελληνική πραγματικότητα, ότι υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια πτώσης. Στην εποχή όμως, του ΔΝΤ η διολίσθηση των τιμών στα ακίνητα εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πιο βίαιη και ραγδαία και σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβεί το 50-60%.
Ειδικότερα, στα σπίτια η πτώση ενδέχεται σταδιακά, εντός των προσεχών μηνών, να ξεπεράσει και το 30%, ενώ η ζήτηση θα βρεθεί… κάτω από το μηδέν. Η αιτία; Όπως εξηγούν, η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, η οποία θα χτυπήσει «κόκκινο», εάν υιοθετηθεί το μοντέλο των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (flexicurity) που προωθεί το ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα ενδεχόμενη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα βυθίσει στα τάρταρα την ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη που σε συνδυασμό με τους σφικτούς κρουνούς των τραπεζικών χορηγήσεων θα δημιουργήσει περαιτέρω απαξίωση στα ακίνητα.
Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνουν με νόημα στο Capital.gr, παράγοντες της αγοράς, η «ασφυξία» που θα δημιουργηθεί στην κτηματαγορά, εξαιτίας τόσο των φορομέτρων όσο και του ΔΝΤ, θα σημάνει το τέλος των παραμεσιτών και των «αεριτζήδων» από το εγχώριο real estate.
Εμπορικά ακίνητα
Όσον αφορά τα εμπορικά ακίνητα, το σκηνικό που θα διαμορφωθεί είναι αυτό της πλήρους υποτίμησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλειονότητα των ετήσιων εκθέσεων των ΑΕΕΑΠ και των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, οι οποίες σημειωτέον συντάσσονταν τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, αναφερόταν ότι φέτος οι επενδύσεις στα συγκεκριμένα ακίνητα θα είναι άκρως επιλεκτικές.