είναι ότι εκείνος που θα χάσει από την υποτίμηση είναι ο Έλληνας μεσαίας ή κατώτερης εισοδηματικής κατηγορίας. Αυτός δηλαδή που έχει μικρές καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες ή μισθοδοτείται σε ευρώ. Αντίθετα, οι πλούσιοι, που έχουν μεταφέρει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, θα επωφεληθούν εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή.
Γιʼ αυτό είναι παράλογο τα κόμματα της Αριστεράς να υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή, καθώς τα συγκεκριμένα κόμματα υπεραμύνονται των πιο φτωχών στρωμάτων. Αυτών δηλαδή που θα ζημιώνονταν από πιθανή έξοδο από το ευρώ. Η τιμή της γης στην Ελλάδα θα αυξηθεί, επομένως όσοι διαθέτουν δραχμές δεν θα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα. Αντίθετα, όσοι έχουν βγάλει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό θα επιστρέψουν για να αγοράσουν φθηνά ακίνητα.
– Η επιδείνωση της ισπανικής κρίσης, αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ξένοι το ελληνικό πρόβλημα;
Πράγματι, καθώς παρατηρείται ολοένα και εντονότερη η τάση να ενισχυθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, ώστε να μην προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ισπανία και την Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δέκα ημέρες, οι αναλυτές ανέφεραν ότι η Ισπανία και η Ιταλία διαθέτουν ένα τείχος προστασίας, κάτι πού δεν ισχύει πλέον.
– Σε αρκετά παλαιότερες τοποθετήσεις σας αναφέρατε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ισχύει αυτό σήμερα;
Σήμερα έχουν δημιουργηθεί δύο νέα δεδομένα. Έχει πραγματοποιηθεί ικανός αριθμός μεταρρυθμίσεων, ο οποίος όμως, υπολείπεται του αρχικού στόχου.
Παράλληλα, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ Μέρκελ-Σαρκοζί είναι μάλλον απογοητευτικά. Περιμέναμε ότι το πρόγραμμα θα είχε ταχύτερα αποτελέσματα στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία.
Γιʼ αυτό εκτιμώ ότι είναι απαραίτητη πλέον η αναθεώρηση του όλου προγράμματος, όχι όμως, με τον τρόπο της μονομερούς καταγγελίας. Θα πρέπει η Ελλάδα να πει: «υπογράψαμε το μνημόνιο, περιμέναμε πιο θετικά αποτελέσματα, ας καθίσουμε εκ νέου στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων». Διαπραγματεύσεις στις οποίες θα πάρουν μέρος όλα τα κράτη-μέλη.
– Σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η αναθεώρηση του μνημονίου;