First published: 8th June 2012
Ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή δεν θα οδηγούσε σε αύξηση του τουρισμού, ενώ οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία θα ήταν ολέθριες επισημαίνει σε συνέντευξή του αποκλειστικά στο Capital.gr ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Ο κορυφαίος Κύπριος καθηγητής του London School of Economics -το 2010 κέρδισε νόμπελ οικονομίας- σημειώνει ότι ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός για την αναθεώρηση του μνημονίου, με την, έως τώρα, συνταγή δημοσιονομικής λιτότητας να μην έχει επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Δεν αποκλείει την ένταξη της Κύπρου σε πακέτο διάσωσης και σημειώνει ότι η επιδείνωση της ισπανικής ύφεσης έχει αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος από τους Ευρωπαίους.
– Που οφείλεται το αδιέξοδο της κυπριακής οικονομίας; Πολλοί θεώρησαν ότι η ανακάλυψη των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου θωράκισε την οικονομία της χώρας.
Η αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων αναμένεται να φέρει αποτελέσματα τουλάχιστον ύστερα από δύο χρόνια. Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος αποκαλύπτουν πόσο δύσκολη είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Marfin Laiki, όπου οι προχωρημένες συζητήσεις με ρωσική τράπεζα και κινεζικό οίκο δεν ολοκληρώθηκαν, μιας και η επιδείνωση της ελληνικής κρίσης κατέστησε ακόμη πιο δύσκολη την επιστροφή στην κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών.
Και μπορεί τα ποσά να είναι μικρά -ανέρχονται περίπου στα δύο δισ. ευρώ- αλλά, αντιπροσωπεύουν ένα αρκετά υψηλό ποσοστό του κυπριακού ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει φόβος μήπως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και άρα θα απαιτηθεί βοήθεια.
– Πόσο πιθανή είναι η ένταξη της Κύπρου σε πακέτο διάσωσης;