Pascal Canfin:“Βόλευε την Ε.Ε. να κάνει τα στραβά μάτια στην Ελλάδα”

First published: 5th May 2010 

Η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πριν από μερικά χρόνια έκανε πως δεν έβλεπε τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με τη συγκατάθεση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αυτό επισημαίνει στο Capital.gr ο Ευρωβουλευτής των Γάλλων Πρασίνων, Pascal Canfin, ο οποίος δίνει μία διαφορετική, από τις συνηθισμένες, ερμηνεία της ελληνικής κρίσης.
Τονίζει ότι οι αμυντικές δαπάνες αποτελούν μεγάλο “αγκάθι” της ελληνικής οικονομίας, ενώ θεωρεί αδιανόητο οι Έλληνες βουλευτές να επιμένουν στη διατήρηση των κεκτημένων τους, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει θυσίες.
Κύριε Canfin, ποια θεωρείτε ότι είναι η αιτία για το τέλμα της ελληνικής οικονομίας;
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο προβλήματα. Πρώτον, η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση που είχε φανερωθεί πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση. Δεύτερον, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εδώ και πολλά χρόνια, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας εντός της Ευρωζώνης επιδεινώνεται συνεχώς. Μιλούμε επομένως, για δομικά προβλήματα που καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Η Ε.Ε. φέρει μερίδιο ευθύνης;Χωρίς αμφισβήτηση η αναποφασιστικότητα της Ευρώπης να διαμορφώσει ένα σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της ελληνικής κρίσης με την μορφή που έχει σήμερα.  Παράλληλα, τους τελευταίους τέσσερις-πέντε μήνες, οπότε η κρίση εντάθηκε, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και ιδίως η Γερμανία έφεραν τη δική τους ευθύνη. Επειδή δηλαδή, δεν είδαν άμεσα το μέγεθος της κρίσης, ώστε να ταχθούν αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας και να εγκρίνουν την απαραίτητη χρηματική βοήθεια.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν άνοιξε η πόρτα σε όλους τους κερδοσκόπους και σε κάθε “σπέκουλα” που στηρίχθηκε στο εάν η Ελλάδα θα εισπράξει ή όχι τα χρήματα. Έτσι δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την κρίση, αφού μας πήρε τέσσερις μήνες για να εγκρίνουμε την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.
Και βέβαια υπάρχει μία ευρύτερη ευθύνη, η οποία σχετίζεται με την έλλειψη ευλυγισίας της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης. Για παράδειγμα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ποτέ δεν οδήγησε την Ε.Ε. στην λήψη των κατάλληλων μέτρων, όταν ακόμη ήταν νωρίς.
Λέγεται ότι η Ε.Ε. φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, επειδή τόσα χρόνια “έκανε τα στραβά ματιά” στα σοβαρά προβλήματα που εμφάνιζε η Ελλάδα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.