First published: 2nd June 2014
Τον Ιούνιο του 2013 ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λάκης Γαβαλάς είχε ζητήσει εγγράφως από τον υπουργό Οικονομικών και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, το κτίριο στην Κάντζα, που φιλοξενούσε την έδρα της πτωχευμένης εταιρείας ένδυσης – υπόδησης Lak, να μεταβιβαστεί στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής με αντάλλαγμα τη διαγραφή των οφειλών του. Το αίτημα αυτό είχε στηριχθεί στην πρόταση που είχε διατυπώσει τρεις μήνες νωρίτερα -τον Μάρτιο του 2013- ο τότε Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. Το δεσμευμένο, δηλαδή, από το Δημόσιο ακίνητο να περάσει στην Περιφέρεια, η οποία με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομούσε 10 εκατ. ευρώ, ποσό που πληρώνει κάθε χρόνο σε ενοίκια.
Πόσο γρήγορα λειτούργησαν τα αντανακλαστικά του κράτους που επιβάλει φόρους επί φόρων, αναζητώντας αγωνιωδώς έσοδα; Η απάντηση είναι μάλλον αυτονόητη. Τα αντανακλαστικά της πολιτείας, δεν λειτούργησαν ποτέ, η προσφορά του Λάκη Γαβαλά βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι υπουργείου και το ακίνητο της Κάντζας ρημάζει.
Στα αζήτητα
Το ακίνητο της Lak παραμένει δεσμευμένο από την Επιτροπή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες για να αρθεί η συγκεκριμένη δέσμευση απαιτείται είτε η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και οκτώ χρόνια. Είτε η έκδοση βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, διαδικασία εξίσου χρονοβόρα.
Το νομικό πλαίσιο για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων είναι τόσο αυστηρό με αποτέλεσμα, εάν η δέσμευση δεν αρθεί ή δεν τροποποιηθεί, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία να παραμένουν «παγωμένα» για πολλά χρόνια. Στις στρεβλώσεις, εξάλλου, του μέτρου του «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων έχει αναφερθεί σε εισήγησή του ο δικηγόρος και Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών Ηλίας Γ. Αναγνωστόπουλος.
Με άλλα λόγια, απαιτείται, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η θέσπιση τροπολογίας -μερικές γραμμές νόμου όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά νομικοί κύκλοι- που να προβλέπει ότι όταν το Δημόσιο εξοφλείται, η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, εν προκειμένω του κτιρίου του Λάκη Γαβαλά αίρεται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης η θέσπιση της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης. Στο πλαίσιο αυτό, η πλευρά του Λάκη Γαβαλά φέρεται να είχε λάβει, τουλάχιστον πριν από 10 μήνες, τη διαβεβαίωση ότι η σχετική διάταξη θα προωθηθεί. Παρόλ’ αυτά, η εικόνα που διαθέτει για το ζήτημα το υπουργείο Δικαιοσύνης -με στελέχη του οποίου επικοινώνησε το Capital.gr- είναι «θολή»…
Ανείσπρακτες οφειλές 17 εκατ. ευρώ
Μέσω της μεταβίβασης του ακινήτου στην Περιφέρεια Αττικής, έκτασης 31.000 τ.μ. και αξίας 37 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο θα εισέπραττε 17 εκατ. ευρώ (ποσό που οφείλει ο κ. Γαβαλάς), ενώ η Περιφέρεια θα γλύτωνε από μισθώματα 10 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Αυτό όταν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στεγάζονται σε 38 κτήρια ανά την Αττική.
Πέραν της αδράνειας της κρατικής μηχανής, εξίσου αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η υπόθεση του ακινήτου Γαβαλά δεν φαίνεται να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της νέας περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.
Όλα, πάντως, δείχνουν ότι το ακίνητο θα παραμείνει επ’ αόριστον στα αζήτητα.