Κ.Παπαβασιλείου: Έγκλημα η μη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου

First published: 20th December 2010

Ο Γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (IΓME) Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου είναι κατηγορηματικός: «Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει το συντομότερο η επεξεργασία του χρυσού που έχει ανακαλυφθεί στην Βόρεια Ελλάδα».Σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ο επικεφαλής του ΙΓΜΕ και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει ότι οι ενστάσεις κατά της δημιουργίας χρυσωρυχείων στην Ελλάδα είναι επιστημονικά έωλες και σημειώνει ότι όσοι αντιδρούν κατά της υλοποίησης τέτοιου είδους επενδύσεων εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα.

Εξηγεί ότι οι δικλείδες ασφαλείας για το περιβάλλον που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυστηρότατες και αναφέρει ότι επενδύσεις χρυσού υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Κύριε Παπαβασιλείου, πόσο πλούσια σε ορυκτό πλούτο είναι η Ελλάδα;

Δεδομένου του μεγέθους της, η Ελλάδα είναι αρκετά χαρισματική σε ορυκτές πρώτες ύλες και ένα μεγάλο μέρος τους ιδίως στη Νότια Ελλάδα, είναι υπό αξιοποίηση. Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα βωξιτών, νικέλιο, ενώ η Μήλος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλευτικό κέντρο βιομηχανικών ορυκτών στην Ευρώπη. Και βέβαια είναι πλούσια σε πολύτιμα μέταλλα, των οποίων η εκμετάλλευση καθυστερεί απελπιστικά.

Πόση είναι η συνολική αξία των κοιτασμάτων χρυσού στην Β. Ελλάδα;

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.