Δ. Κούτρας: Δεν υπάρχει καρτέλ στις κατασκευές

First published: 17th February 2010

Παίζει µπάσκετ µε το δωδεκάχρονο εγγονό του και εργάζεται µε εφηβικό πάθος, πηγαίνει από τις 7 το πρωί στο γραφείο και φεύγει αργά το βράδυ. Με τον ίδιο αυθορµητισµό, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας Άκτωρ, θυγατρικής του οµίλου Ελλάκτωρ, σε µια αποκαλυπτική συνέντευξη στο «Κ» µιλάει για το µέλλον του οµίλου και τις δραστηριότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό, το συµβάν στα Τέµπη, για το φλέγον ζήτηµα των διοδίων και των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, τα χρυσωρυχεία Κασσάνδρας, την υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης, αλλά και για τις σχέσεις του µε τον Γιώργο Σουφλιά.

– Κύριε Κούτρα, πώς θωρακίζεστε απέναντι στην κρίση, µε δεδοµένο ότι το µέγεθος των υποχρεώσεων του οµίλου είναι αρκετά υψηλό;

Όπως κάθε µεγάλος όµιλος, έτσι και η Ελλάκτωρ, για να µπορέσει να αναπτυχθεί και να επενδύσει σε επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου, χρειάζεται µεγάλη ρευστότητα, που µόνο οι τράπεζες διαθέτουν. Ο δανεισµός του οµίλου, συµπεριλαµβανοµένων και των δανείων που έχουν λάβει οι εταιρείες παραχωρήσεων ύψους 950 εκατ. ευρώ, ανέρχεται στο ποσό του 1,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, 460 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια που έχουν τοποθετηθεί σε επενδύσεις, όπως ενέργεια, παραχωρήσεις (συµµετοχή µας στο µετοχικό κεφάλαιο), περιβάλλον, ακίνητα, µεταλλεία και λατοµεία. Τα υπόλοιπα 265 εκατ. ευρώ, µαζί µε τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, αφορούν κεφάλαιο κίνησης του οµίλου και εξυπηρετούν τζίρο 1,8 δισ. ευρώ. Συνεπώς ο όµιλος είναι θωρακισµένος για να αντεπεξέλθει στην κρίση.

– Πώς διαµορφώνεται σήµερα η χρηµατοοικονοµική κατάσταση του οµίλου; Υπάρχουν δυσκολίες λόγω αναστολής µεγάλων δηµοσίων έργων; Υπάρχουν εργοτάξια που έχουν κλείσει πρόωρα;

Το ανεκτέλεστο της Άκτωρ στις αρχές του 2010 προσεγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ. Με το νέο έργο στη Ρουµανία θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Σήµερα, ο τζίρος µας στο εξωτερικό φτάνει στο 35% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Αυτό µας κάνει αισιόδοξους για µια παραγωγή την επόµενη τριετία κατά πολύ πάνω από ένα δισ. ευρώ το χρόνο. Τα εργοτάξια κλείνουν όταν τελειώνουν τα έργα που υλοποιούν, δεν υπάρχουν µόνιµα εργοτάξια στην κατασκευή των έργων. Οι δε απασχολούµενοι τα τελευταία χρόνια είναι λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα.

– Οι κατασκευές θα παραµείνουν το core business; Θα δοθεί µεγαλύτερη βαρύτητα σε δραστηριότητες ενέργειας και διαχείρισης περιβάλλοντος;

Προφανώς οι κατασκευές και οι παραχωρήσεις παραµένουν ο κύριος κορµός του οµίλου, αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι και οι άλλες δραστηριότητες που είναι άρρηκτα συνδυασµένες µε την κατασκευή, όπως η ενέργεια, το περιβάλλον τα µεταλλεία – λατοµεία δεν αποτελούν µέρος της στρατηγικής µας για την ανάπτυξη του οµίλου. Έτσι λοιπόν, αυτόνοµες κινήσεις είτε στρατηγικές συνεργασίες θα εκτιµηθούν κατά περίπτωση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.