First [email protected]: 1st September 2014
Ένα από τα καλύτερα της τελευταίας πενταετίας υπήρξε το πρώτο εξάμηνο για τους τέσσερις μεγαλύτερους (βάσει κεφαλαιοποίησης) κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας Eλλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ και Intrakat. Έσοδα αυξημένα έως και 60%, ενισχυμένα λειτουργικά κέρδη και -το κυριότερο- αξιοσημείωτη αύξηση του προσωπικού φανερώνουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.
Αναμφισβήτητα θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα εωσότου επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η κρίση στους τεχνικούς όμιλους. Τα μεγέθη των πρώτων έξι μηνών της χρονιάς καταδεικνύουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει οριστικά και αυτό, κατά βάση, λόγω της επανεκκίνησης των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη των κατασκευστικών, παρά τη βελτιωμένη εικόνα τα περιθώρια εφησυχασμού είναι απειροελάχιστα καθώς είναι πολύ λίγα τα νέα έργα.
Προσλήψεις
Όπως σημείωνε τον Φεβρουάριο το Capital.gr, η επαναλειτουργία των εργοταξίων έχει οδηγήσει σε νέες προσλήψεις. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εργαζομένων διαμορφώνεται βάσει των μεγεθών της 30/06/2014 :
– στον όμιλο Ελλάκτωρ (εκτός κοινοπραξιών) σε 6.412 άτομα έναντι 4.608 πριν από ένα χρόνο
-στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (εκτός κοινοπραξιών και εταιρειών εξωτερικού) σε 1.411 άτομα από 825 το διάστημα 1/1 – 31/12/2013
-στον όμιλο J&P Άβαξ 1.631 άτομα έναντι 1.420 στις 30/06/2013. Το προσωπικό αυξήθηκε και σε επίπεδο εταιρείας στους 1.102 εργαζομένους έναντι 907 πριν από ένα χρόνο.
Συνολικά, οι τρεις κατασκευαστικές, σε επίπεδο ομίλου, αύξησαν κατά 2.601 τον αριθμό των εργαζομένων, εξέλιξη με ιδιαίτερα θετικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία.
Μεγέθη
Ως προς τον κύκλο εργασιών, την μεγαλύτερη βελτίωση κατέγραψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με αύξηση εργασιών σε ποσοστό 60,3% (στα 389 εκατ. έναντι 242 εκατ.). Βάσει ποσοστιαίας μεταβολής, ακολουθεί η J&P Άβαξ (+42,2% στα 242 εκατ. από 170 εκατ.), η Intrakat (+48,91% στα 71,5 εκατ. από 48 εκατ.) και η Ελλάκτωρ (+14% στα 650,4 εκατ. από 572 εκατ.).
Στο μέτωπο των υπόλοιπων μεγεθών, η Ελλάκτωρ παρουσίασε ζημιές προ φόρων κέρδη 12,2 εκατ. ευρώ λόγω της απομείωσης 45,6 εκατ. ευρώ της αξίας της συμμετοχής του ομίλου σε εταιρείες μεταλλείων (ανήκουν στα assets προς πώληση) και εγκεκριμένες αποζημιώσεις 9,8 εκατ. ευρώ για τον οδικό άξονα Μορέας. Σύμφωνα με την εταιρεία, χωρίς τη συγκεκριμένη απομείωση και την αποζημίωση η λειτουργική κερδοφορία θα ανερχόταν σε 55,8 εκατ. ευρώ (+12,4%).
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφάνισε λειτουργικά κέρδη (ebitda) 47,4 εκατ. ευρώ, έναντι 37,5 εκατ. ευρώ (+ 26,3%) και κέρδη προ φόρων 4,9 εκατ. ευρώ (από -28,9 εκατ. ευρώ) βελτιωμένα κυρίως λόγω της μείωσης των προβλέψεων επισφαλειών, αλλά και της αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας.
Στην J&P Άβαξ λόγω λογιστικοποίησης απομειώσεων και διαγραφής στοιχείων ενεργητικού το λειτουργικό αποτέλεσμα περιορίστηκε, διατηρώντας τα καθαρά και τα πρό φόρων κέρδη στα ίδια με το εξάμηνο του 2013 επίπεδα. Εμφάνισε το καθαρό κέρδος τριών εκατ. (από 1,6 εκατ.) και προ φόρων κέρδη 2,4 εκατ. (από 3,2 εκατ.).
Η Intrakat μείωσε τις ζημιές προ φόρων (από -4 εκατ. σε -1,6 εκατ.) και βελτίωσε τα λειτουργικά κέρδη (ebitda) που αυξήθηκαν σε 2,8 εκατ. έναντι 1,3 εκατ.
Το ανεκτέλεστο διαμορφώθηκε:
– σε 3,8 δισ. για την Ελλάκτωρ που διαθέτει έργα προς υπογραφή 537 εκατ. ευρώ
-3,6 δισ. για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ποσό στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται σύμβαση 78 εκατ. στη Λιβύη
-2,1 δισ. για την J&P Άβαξ που διαθέτει έργα προς υπογραφή 200 εκατ. ευρώ
-217 εκατ. ευρώ για την Intrakat πλέον νέα έργα αξίας 103,5 εκατ. ευρώ στα οποία μειοδότησε τον Αύγουστο
Τι προβλέπουν
Όπως αναφέρει η οικονομική έκθεση, η Άκτωρ εξαιτίας περιορισµένης δηµοπράτησης νέων έργων στην Ελλάδα, η ΑΚΤΩΡ, της οποίας το ανεκτέλεστο αντιστοιχεί κατά το ήμισυ σε έργα εκτός Ελλάδας, εστιάζεται στον προσπορισµό έργων στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή κεφαλαιοποιώντας την εµπειρία ετών καθώς και τον διαθέσιµο εξοπλισµό αξίας αντικατάστασης 360 εκατ.
Σημειώνεται όμως, ότι λόγω της περιορισµένης δηµοπράτησης νέων δηµόσιων έργων καθώς και των περιορισµένων ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ο κατασκευαστικός κλάδος αντιµετωπίζει ένα αβέβαιο επιχειρηµατικό περιβάλλον στο εσωτερικό.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημειώνει ότι οι συνεχείς φορολογικές μεταβολές, συνεχίζουν να δημιουργούν ένα οικονομικό περιβάλλον με κυρίαρχες την έλλειψη ρευστότητας και την ανεργία.
Το “restart” των μεγάλων οδικών έργων συνδράμει άμεσα στην οικονομία λόγω της τεράστιας εγχώριας προστιθέμενης αξίας, την αύξηση της απασχόλησης με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας (μισθοί – ασφαλιστικές εισφορές) και παροχή άμεσης ρευστότητας στην αγορά. Ωστόσο, δεν είναι αρκετή για να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, με σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών να προέρχεται από χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Η J&P Άβαξ αναμένει ενίσχυση του κύκλου εργασιών από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω των οδικών έργων και της έναρξης κατασκευής πολλών μεγάλων έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό (σχολικά κτήρια ΣΔΙΤ, αεροδρόμιο στην Ιορδανία).
Προβλέπει σταθεροποίηση του δανεισμού και αποκλιμάκωση από το τέλος του 2014 (λόγω επικείμενης συμφωνίας αναχρηματοδότησης και είσπραξη μερισμάτων από τις παραχωρήσεις). Αλλά και σταθεροποίηση ή ελαφρά βελτίωση των κατασκευαστικών περιθωρίων κέρδους.
Η Intrakat αναφέρει ότι ο κλάδος των κατασκευών στα μέσα του 2014 κινήθηκε σε ανοδική πορεία καταγράφοντας τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων πεντέμιση ετών.
Ας σημειωθεί ότι οι τέσσερις κατασκευαστικές, πέραν του κατασκευαστικού χαρτοφυλακίου, διαθέτουν σημαντική δραστηριότητα σε έργα ΑΠΕ και διαχείρισης απορριμμάτων.