First published: 1st December 2012
Διαβάστε το ρεπορτάζ, όπως δημοσιεύθηκε στήν εφημερίδα Κεφάλαιο (pdf)
Μέρος ΙΙ
ή διαβάστε το σε ηλεκτρονική μορφή (παρακάτω).
Το 2004, όταν τα ηνία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας αναλάμβανε ο αμερικανοτραφής μάνατζερ, Τάσος Φιλιππάκος και πρώην αντιπρόεδρος της Moody’ s, το «break even», ήταν η νέα ορολογία με την οποία καλούνταν να εξοικειωθούν στελέχη και προσωπικό της ελληνικής κρατικής εταιρείας.
Το «νεκρό σημείο» (break even), όπου δεν υπάρχει ούτε κέρδος ούτε ζημιά, ήταν ο στόχος που έθετε για το 2005 ο κ. Φιλιππάκος που επιδίωκε να επαναφέρει στην κερδοφορία τη ΔΕΚΟ ύστερα από ένα χρόνο, το 2006.
Ωστόσο, οι καλές προθέσεις του νεοαφιχθέντος τότε από τις ΗΠΑ, διευθύνοντα συμβούλου δεν ήταν αρκετές για να εμποδίσουν την μετατροπή του αμυντικού και αεροναυπηγικού ομίλου σε βιομηχανία παραγωγής… σκανδάλων.
Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, διέταξε να διενεργηθεί στην ΕΑΒ τακτικός φορολογικός έλεγχος.
Το ιστορικό
Τουλάχιστον από το 2000 έως το 2006, χρονιά κατά την οποία υποχρεώθηκαν σταδιακά όλες οι εταιρείες να καταρτίζουν οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, οι ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές «διάνθιζαν» τις οικονομικές καταστάσεις με σειρά παρατηρήσεων.
Ποσά εκατομμυρίων ευρώ που δεν είχαν εγγραφεί στα οικονομικά αποτελέσματα των εκάστοτε χρήσεων ή για τα οποία δεν είχαν σχηματιστεί προβλέψεις οδηγούσαν τους ορκωτούς να αναφέρουν στο πιστοποιητικό ελέγχου ότι οι οικονομικές καταστάσεις «δεν απεικονίζουν τη διάρθρωση και την οικονομική θέση της εταιρείας», το οποίο στην ελεγκτική ορολογία ισοδυναμεί με «άρνηση γνώμης»!
Κι ενώ, όπως σημειώνουν πηγές με καλή γνώση για το τί συνέβαινε την εποχή εκείνη στην ΕΑΒ, τα…ψιλά γράμματα των ορκωτών αποκαλύπτουν την ύπαρξη «δημιουργικής λογιστικής», καμία από τις ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών στην εποχή της «φούσκας» των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν διατάσσει διαχειριστικό έλεγχο στην υπό χρεοκοπία ΔΕΚΟ.
Βέβαια, το γεγονός αυτό, μάλλον δεν προκαλεί τόσο μεγάλη εντύπωση, εάν ληφθεί υπόψη ότι η βιομηχανία που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής άμυνας, διοικείται σήμερα από μία προσωρινή ομάδα διευθυντών, παραμένοντας ουσιαστικά ακέφαλη.
Το 2010, όταν η ελληνική οικονομία έμπαινε σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Ο οικονομικός διευθυντής, που τοποθετήθηκε στην εταιρεία μία τριετία μετά τον Τάσο Φιλιππάκο, με επιστολές του ενημέρωσε τη διοίκηση για γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ΕΑΒ και τα οποία έχριζαν διερεύνησης.
Μεταξύ άλλων, ότι από το 2004 έως και το 2009, η αξία των αναξιοποίητων, των άχρηστων, αποθεμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε και αυξήθηκε κατά 15,8 εκατ. ευρώ. Και αυτό, όταν, για μία πολύ μακρά περίοδο, από το 1975 έως το 2003, η αξία των αδιακίνητων υλικών δεν ξεπερνούσε τα 17,8 εκατ. ευρώ! Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσό εκτοξεύτηκε, μετά την επίμαχη εξαετία (’04-’09), στα 33,6 εκατ. ευρώ.
Η αναφορά του οικονομικού διευθυντή οδήγησε, εν μία νυκτί, στην υποβάθμισή του σε τομεάρχη, ο οποίος είδε την πόρτα εξόδου, λίγες ημέρες αφότου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, όπου ανέφερε τι συμβαίνει στον Οργανισμό. Αντίστοιχη «τύχη» είχαν και ορισμένοι από όσους αρνήθηκαν να υπογράψουν κάποιες από τις συμβάσεις ανάθεσης έργου σε ιδιώτες.
Η προσφυγή στη δικαιοσύνη προκάλεσε τη διενέργεια ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και την Οικονομική Επιθεώρηση και την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος εναντίον της προηγούμενης διοίκησης της ΕΑΒ.
Το πολυσέλιδο πόρισμα των Επιθεωρητών στοιχειοθέτησε το «μεγάλο φαγοπότι» στην ΕΑΒ, που περιλάμβανε κοστοβόρες και αδιαφανείς αναθέσεις έργων σε ιδιώτες, την αυθαίρετη παροχή bonus, την τοποθέτηση στελεχών σε θέσεις που δεν υπήρχαν στο οργανόγραμμα και τις δαπανηρές χορηγίες προς φορείς που εγκρίνονταν μόνον από τον κ. Φιλιππάκο και χωρίς να γνωστοποιούνται στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ.
Μεταξύ αυτών, την παροχή ευνοϊκών δανείων στο προσωπικό, τη στιγμή που η εταιρεία είχε αρνητική θέση, έως και την αποκλειστική χρήση των υπηρεσιακών οχημάτων από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο και την πληρωμή υπερωριών σε οδηγούς.
Τα συμπεράσματα των επιθεωρητών –που απασχόλησαν και τη Βουλή- διαβιβάστηκαν στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και οδήγησαν, τον Φεβρουάριο του 2012, σε εντολή για την διενέργεια προανάκρισης για νέα άσκηση ποινικής δίωξης.
Και στη θυγατρική
Οι τακτικές αυτές είχαν επεκταθεί και στη θυγατρική της ΕΑΒ, την EMC ΕΛΛΑΣ, η οποία παρέχει πιστοποιητικά ποιότητας για ηλεκτρονικά προϊόντα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Ο Μιχάλης Παπαδόγκωνας, συγγενής του γνωστού πρώην υπουργού, ως προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών της EMC, είχε υπεξαιρέσει το διάστημα 2003-2006, ποσό ύψους 792,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το βούλευμα του Αρείου Πάγου που τον παραπέμπει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και πλαστογραφίας.
Ένα τραπεζικό φαξ, που ενημέρωνε ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού της EMC είναι πολύ μικρό, και το οποίο «κατά λάθος» παρελήφθη από υπάλληλο της εταιρείας, αντί από τον κ. Παπαδόγκωνα, οδήγησε το 2007 στην υποβολή μήνυσης από την ΕΑΒ κατά του λογιστή.
Σύμφωνα με το βούλευμα, τμήμα των χρημάτων είχε κατευθυνθεί σε εταιρεία leasing αυτοκινήτων, με την οποία η διοίκηση της EMC βρίσκεται σήμερα σε δικαστική διαμάχη. Ορισμένα ποσά, επίσης, κατευθύνθηκαν σε λογαριασμό εταιρείας του Μιχάλη Παπαδόγκωνα και δικαιολογούνταν στα βιβλία ως εξόφληση τιμολογίων από την EMC.
Στο συγγενή του πρώην υπουργού επιβλήθηκε το 2008 ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή για υπεξαγωγή εγγράφων.
Ωστόσο, οι αργοί ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης επιτρέπουν στον κ. Παπαδόγκωνα να παραμένει ελεύθερος, και ως αποτέλεσμα, η υπόθεση, ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει. Πλέον το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει τη συγχώνευση της EMC με την ΕΑΒ, ωστόσο, ορισμένοι διακρίνουν πίσω από το συγκεκριμένο εγχείρημα, απόπειρα συγκάλυψης των όσων διαδραματίζονταν στο εσωτερικό της εταιρείας.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε στην αμυντική βιομηχανία είναι η περίπτωση υψηλόβαθμου στελέχους και μέλους των διοικητικών συμβουλίων της EMC και της ΕΑΒ, ο οποίος αποκαλύφθηκε, κατά τους ελέγχους των επιθεωρητών, ότι διέθετε πλαστούς πανεπιστημιακούς τίτλους.
____________________________________________________________________________________________
Ο ταλαντούχος κ. Φιλιππάκος
«Η σύνθεση των απόψεών μας για μένα υπήρξε πολύτιμη εμπειρία. Πιστεύω ότι την περίοδο αυτή μοιραστήκαμε έναν κοινό στόχο και αυτός ήταν να βάλουμε πλάτη για να πάει το μαγαζί μπροστά» σημείωνε στις 17 Αυγούστου ο Τάσος Φιλιππάκος σε επιστολή τους προς του εργαζομένους, με αφορμή την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, μερικές εβδομάδες, μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης (στο πλαίσιο της ποινικής δίωξης για απιστία).
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το “K”, ο οικονομολόγος με την πολυετή θητεία στην Moody’s εμφανίζεται να δαπανά ποσά που δεν δικαιολογούνται.
Ορισμένα από τα πολλά τιμολόγια που χρέωνε στην ΕΑΒ (βρίσκονται στη διάθεση του «Κ») αφορούν δαπάνες του ίδιου και συνεργάτη του, ύψους 3.205 ευρώ για διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, και έξοδα χιλιάδων ευρώ για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών (καζίνο, υποδήματα κ.λ.π.) σε καταστήματα της Αθήνας και της Σπάρτης, από όπου κατάγεται.
Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με τον κ. Φιλιππάκο για να καταγράψουμε την δική του εκδοχή, ωστόσο δεν απάντησε σε καμία από τις συνεχείς κλήσεις του «Κ».
Οι πληροφορίες θέλουν τον επί οκταετίας διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΒ να βρίσκεται στις ΗΠΑ με σκοπό να αποφύγει την επικείμενη «αναμέτρηση» με τη δικαιοσύνη, γεγονός που έχει κάνει κάποιους να μιλούν για νέα «υπόθεση Χριστοφοράκου».