Όπως και στην περίπτωση του συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το πόρισμα Ρακιντζή θα κρίνει παράνομες τις επιχορηγήσεις που ελάμβανε η ΠΟΣΤ από τα ΕΛΤΑ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr. Το συμπέρασμα αυτό των επιθεωρητών στηρίζεται στο άρθρο 5 παρ. 4 του Ν.1264/1982, βάσει του οποίου απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, ενώ επιτρέπονται κατʼ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία (επιχειρησιακά ή κλαδικά που ιδρύονται από 20 τουλάχιστον εργαζόμενους) για κοινοφελείς σκοπούς.
Στο πλαίσιο του πορίσματος θα περιγράφεται το ιστορικό των καταβολών προς την ΠΟΣΤ, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζουν τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.
Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση των ΕΛΤΑ θα στηρίξει τη νομιμοποιητική βάση των επιχορηγήσεων στις εισηγήσεις του νομικού συμβούλου της εταιρείας.
Ωστόσο, το κλιμάκιο του Λέανδρου Ρακιντζή θα επικαλεστεί τα άρθρα 5 και 6 του Ν. 1264/1982 για την οικονομική αυτοτέλεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θεωρώντας άκυρες και μη εφαρμοστέες τις σχετικές προβλέψεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Την ίδια στιγμή, η ΠΟΣΤ ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει ελεγχθεί για το πώς έχει διαχειριστεί τα ποσά που εισέπραττε από τα ΕΛΤΑ. Και αυτό τη στιγμή που οι πόροι που κατέληγαν στα ταμεία της -τα ΕΛΤΑ δεν έχουν καταβάλει ακόμη τις επιδοτήσεις του 2010 και 2011- προέρχονταν από τους περίπου 10 χιλιάδες ταχυδρομικούς -το σύνολο των εργαζομένων- όμως όσοι καταλήγουν να χρησιμοποιούν κάθε καλοκαίρι το οκταήμερο εκδρομικό πρόγραμμα δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 1/10 αυτών.
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει ζητήσει από το ΣΔΟΕ να ελέγξει τα οικονομικά της ΠΟΣΤ, καθώς δεν έχει δικαιοδοσία ελέγχου στα συνδικαλιστικά σωματεία.
«Τριγωνική» σχέση
Ως είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι συνδικαλιστές στην πλειονότητα των ΔΕΚΟ έχουν αναπτύξει μία τριγωνική σχέση με τις διοικήσεις και τους πολιτικούς.