Ένα θεμελιώδες ερώτημα γεννούν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η προς αποκρατικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Πώς είναι δυνατόν η κρατική εταιρεία να έχει για τη χρήση του 2015 αυξημένα (έναντι του 2014) κέρδη κατά 900.000 ευρώ ή 55%, όταν έχει υποστεί συνολική οικονομική ζημιά ύψους 3,7 εκατ. ευρώ (λόγω Ειδομένης και καθίζησης εδάφους) και ενώ ο κύκλος εργασιών της υποχώρησε (2015 Vs 2014) περίπου κατά 9 εκατ; Για την απάντηση που δεν εντοπίζεται, σε πρώτη ανάγνωση, στην ετήσια οικονομική έκθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Capital.gr πραγματοποίησε ενδελεχή μελέτη των μεγεθών της εταιρείας με την αρωγή ειδικών αναλυτών.
Άγνωστος χ
Η ύπαρξη κερδών, παρά τα πλήγματα που υπέστη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα μπορούσε να αποδοθεί στη μείωση των λοιπών έκτακτων και ανόργανων εξόδων από 7,7 εκατ. ευρώ το 2014 σε μόλις 146,2 χιλιάδες ευρώ το 2015 (σελ. 50 ετήσιας έκθεσης). Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί στο Capital.gr, τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), βάσει των οποίων έχουν καταρτιστεί οι οικονομικές καταστάσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν προβλέπουν την ύπαρξη έκτακτων και ανόργανων εξόδων (ακόμη και πυρκαγιά να ξεσπάσει σε μία παραγωγική μονάδα, οι σχετικές δαπάνες δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν έκτακτες). Με άλλα λόγια, η αναφορά για μείωση των λοιπών έκτακτων και ανόργανων εξόδων ουσιαστικά, είναι κενή περιεχομένου.
Την ίδια στιγμή, στην εξηκοντασέλιδη οικονομική έκθεση, που υπογράφεται από τους επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φ. Τσαλίδη και Π. Θεοχάρη δεν υπάρχει ούτε “γραμμή” εξήγησης για το πώς προκύπτει μία τόσο μεγάλη απόκλιση. Ως αποτέλεσμα, τίθεται ζήτημα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, μη επαρκούς σύνταξης των Σημειώσεων επί των Οικονομικών Καταστάσεων.
Ωστόσο, και στην ετήσια έκθεση για τη χρήση του 2014 (υπογράφεται από τον εκτελούντα, τότε, χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Νίκο Τσαμπαρλή) δεν υπάρχει αναφορά/εξήγηση για την αύξηση των λοιπών έκτακτων και ανόργανων εξόδων από 978,3 χιλιάδες ευρώ σε 7,7 εκατ. ευρώ.
Ένα ακόμη σημείο εγείρει ερωτήματα. Ο λόγος για την αναφορά στην ετήσια έκθεση του 2015 (σελ.49) ότι “στα λοιπά έκτακτα και ανόργανα έσοδα της τρέχουσας περιόδου περιλαμβάνεται και ποσό 2,9 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά διακανονισμό της αμοιβής της ΕΕΣΣΤΥ για υπηρεσίες που είχε παράσχει στην χρήση 2014 για συντήρηση τροχαίου υλικού.”
Ωστόσο, οι οικονομικές καταστάσεις 2014, κατά παράβαση των ΔΠΧΑ, δεν περιλαμβάνουν το συγκεκριμένο έσοδο που αφορά αμοιβή για υπηρεσίες της ΕΕΣΣΤΥ “που είχε παράσχει στην χρήση 2014 για συντήρηση τροχαίου υλικού”. Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές καταστάσεις του 2015 περιλαμβάνουν το ποσό που αφορά διακανονισμό της αμοιβής της ΕΕΣΣΤΥ το οποίο έχει σχέση και έπρεπε να είχε καταχωρηθεί στη χρήση 2014. Ενδεχομένως, ο διακανονισμός της αμοιβής της ΕΕΣΣΤΥ να επιτεύχθηκε το 2015 και όχι το 2014. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε στην οικονομική έκθεση να διευκρινίζεται πότε ολοκληρώθηκε ο διακανονισμός και γιατί αυτός δεν “έκλεισε” το 2014.
Να σημειωθεί ότι το Capital.gr έχει θέσει τα συγκεκριμένα ερωτήματα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ωστόσο, έως αυτή τη στιγμή, δεν έχουν παρασχεθεί απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι “σκιές” αυτές εάν δεν φωτιστούν, θα μπορούσαν να εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την ορθή απεικόνιση των οικονομικών μεγεθών της, προς πώληση, κρατικής εταιρείας (η υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί για την 6η Ιουλίου).