Η πρώην Cardico, οι πιστωτές, το θρίλερ επαναλειτουργίας

Στρωμένος με “αγκάθια” φαίνεται ότι είναι ο δρόμος της επαναλειτουργίας του εργοστασίου της πρώην βιομηχανίας ξηρών καρπών Cardico-Καρδασιλάρης στο Σχηματάρι Βοιωτίας, το οποίο παραμένει, τουλάχιστον από το 2011, κλειστό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, κατά τη χθεσινή συνέλευση πιστωτών, που συνεκλήθη για δεύτερη φορά τον Ιούνιο, οι πιστώτριες τράπεζες που ελέγχουν την πτωχευμένη εταιρεία “μπλόκαραν” τα σχέδια επαναλειτουργίας της μονάδας που υπέβαλαν εταιρείες του κλάδου τροφίμων.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη γενική συνέλευση πιστωτών προβλέπουν την επαναλειτουργία, μέσω εκμίσθωσής, της μονάδας στο Σχηματάρι και την επαναπρόσληψη των περίπου 40 εργαζομένων που απασχολούνταν σε αυτήν. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των τραπεζών απέρριψαν τα συγκεκριμένα σχέδια, καθώς τάσσονται υπέρ της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Cardico. Τελικά απόφαση δεν ελήφθη, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μετά από παρεμβάσεις εργαζομένων που υπεραμύνθηκαν της επαναλειτουργίας της μονάδας ως ταχύτερη λύση για την ικανοποίηση των οφειλών τους, η συνέλευση πιστωτών αναβλήθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, το εργοστάσιο στο Σχηματάρι συγκεντρώνει σημαντικό ενδιαφέρον, επιτρέποντας στον υποψήφιο επενδυτή να διευρύνει τη δραστηριότητά του. Η συγκεκριμένη μονάδα ήταν μία από τις πιο σύγχρονες. Τέθηκε σε λειτουργία το 2003, αποτελούσε επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώ από τα οποία περίπου τα 10 εκατ. ευρώ είχαν προέλθει από κρατική επιχορήγηση και επέτρεπε στην Cardico να τετραπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητά της.

Σήμερα η “τύχη” της μονάδας αυτής εξαρτάται από το τί θα αποφασίσουν οι τράπεζες όπως και από τη διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας – εισαγωγής ξηρών καρπών

Τα προβλήματα για την μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας – εισαγωγής ξηρών καρπών με παρουσία σε 26 χώρες (μεταξύ των οποίων Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Γεωργία, Μολδαβία κ.λ.), ξεκίνησαν πριν από περίπου 11 χρόνια, το 2005 οπότε εμφάνισε τζίρο 230 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων της τάξης των 12 εκατ. ευρώ. Τα χρόνια που ακολούθησαν, τα μεγέθη της Cardico κατρακύλησαν και ο κύκλος εργασιών της δεν ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ το 2010.

Η κατάρρευση της Cardico – Καρδασιλάρη έχει αποδοθεί, σε μεγάλο βαθμό, στις πολύμηνες – άνω των 10 μηνών – απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά (την περίοδο 2007-2009 λόγω αντιδράσεων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ), που τίναξαν στον αέρα την ομαλή τροφοδοσία και τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών. Όπως και στην κάθετη υποχώρηση της τιμής των πρώτων υλών, λόγω της υπερπροσφοράς αμυγδαλόψιχας από χώρες όπως η Τουρκία, η Αλγερία και το Ιράν, που είχε ως αποτέλεσμα η Cardico να πληρώνει πανάκριβα “κλεισμένα” συμβόλαια, τη στιγμή που οι λιανικές τιμές κατέγραφαν κάθετη πτώση.

Σε όλα αυτά προστέθηκε η χρηματοπιστωτική κρίση, που οδήγησε τον Μάιο του 2010 στην ένταξη της οικονομίας στο μηχανισμό διάσωσης, καθιστώντας, τότε, ακόμη δυσκολότερη για την Cardico την πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Πλέον, η επαναλειτουργία της μονάδας, που δεν αποτελεί παρά μόνο ένα από τα asset της άλλοτε αυτοκρατορίας ξηρών καρπών, εξαρτάται από το τί θα αποφασίσουν οι τράπεζες.

Η πρώην Cardico, οι πιστωτές, το θρίλερ επαναλειτουργίας
Η πρώην Cardico, οι πιστωτές, το θρίλερ επαναλειτουργίας

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.