Δραματική πτώση της κυκλοφορίας την τελευταία τριετία

First published: 27th May 2013

Σε ποσοστό της τάξης του 40% μειώθηκε η κίνηση στο σύνολο των εθνικών οδικών αξόνων της χώρας από το 2009 έως το Μάρτιο του 2013. Μάλιστα, τους μήνες που ακολούθησαν του διαγγέλματος στο Καστελόριζο της 23 Απριλίου 2010, η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς μειώθηκε κατακόρυφα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr για τους κυκλοφοριακούς φόρτους από το 2009 έως το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Τη συγκεκριμένη περίοδο, στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η μέση μηνιαία κυκλοφορία συρρικνώθηκε από περίπου 425.000 οχήματα (όλων των ειδών) σε περίπου 260.000 οχήματα, σύμφωνα με τα κυκλοφοριακά δεδομένα.

Τη δύσκολη διετία 2011-2012 και το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2013, μεσοσταθμικά, τα αυτοκίνητα (Ι.Χ., φορτηγά, μοτοσυκλέτες) που πέρασαν, είτε με φέρι-μποτ είτε μέσω της Γέφυρας, από το Ρίο στο Αντίρριο διαμορφώθηκαν από 1.400.988 σε 1.057.552 το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς.

Κατά το ίδιο διάστημα, τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» επέλεξαν περίπου 360 χιλιάδες λιγότεροι οδηγοί: τα 1.220.900 οχήματα το 2011 περιορίστηκαν σε 860.571 το τετράμηνο του φετινού έτους.

Ωστόσο, αυξήθηκε ελαφρά το μερίδιο αγοράς των φέρι-μποτ, τα οποία είχαν μεταφέρει μέχρι το τέλος του περασμένου Απριλίου 169.981 οχήματα από 180.088 το 2011.

Τη διετία 2012-2011, η μεγαλύτερη συρρίκνωση της κυκλοφορίας έρχεται από τα Ι.Χ. (-16,41%), με τα βαρέα οχήματα να ακολουθούν (-13,32%). Μικρή υπήρξε η πτώση της κίνησης των μοτοσυκλετών (-3,77%) και των λεωφορείων (-5,45%).

 Ανακοίνωση μέτρων, μείωση κυκλοφορίας

Όπως προκύπτει από τη διαγραμματική απεικόνιση των κυκλοφοριακών όγκων, που βρίσκεται στη διάθεση του Capital.gr, η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς μειωνόταν σταθερά ύστερα από την ανακοίνωση νέων μέτρων. Από την περίοδο του πρώτου μνημονίου έως την επιβολή της πρώτης «γενιάς» σκληρών φόρων (Μάιος 2010-Μάιος 2011) από τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «εξαφανίστηκαν» περισσότερα από 65.000 οχήματα.

Από την πρώτη «γενιά» σκληρών φόρων μέχρι το 2ο μνημόνιο (Μάιος 2011-Φεβρουάριος 2012), η Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης «έχασε» ακόμη 35 χιλιάδες οχήματα. Από το 2ο μνημόνιο μέχρι τις διπλές εκλογές του Ιουνίου2012, από τη γέφυρα πέρασαν περίπου 15 χιλιάδες λιγότερα οχήματα.

Τα στοιχεία φανερώνουν διαρκή υποχώρηση της κυκλοφορίας, ενώ από τη φετινή άνοιξη παρουσιάζονται ορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης.

Η πτώση των κυκλοφοριακών μεγεθών της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου παρουσιάζει αναλογίες με την υποχώρηση της κίνησης σε όλες τις εθνικές οδούς, με την μείωση να είναι διπλάσια της ύφεσης, όπως αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη των παραχωρησιούχων.

Τη χρήση 2012 η Γέφυρα Λειτουργία Α.Ε. (διαχειρίζεται τα διόδια, την κυκλοφορία και τη συντήρηση) παρουσίασε καθαρά κέρδη της τάξης του 1 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών ύψους 5,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Γέφυρα Λειτουργία συστήθηκε στο πλαίσιο σύμβασης που έχει υπογραφεί με την Γέφυρα Α.Ε., της παραχωρησιούχου εταιρείας, της οποίας τα μεγέθη επηρεάζονται άμεσα από την υποχώρηση των κυκλοφοριακών όγκων.

Σπεύδουν για την ολική επανεκκίνηση των έργων

Η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, ως αποτέλεσμα της πολυετούς ύφεσης, έχει συνυπολογισθεί από τα νέα μοντέλα που συμπεριλαμβάνουν οι προς έγκριση και ψήφιση από την Κομισιόν και την Ελληνική Βουλή, συμβάσεις παραχώρησης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Οι προβλέψεις για την κυκλοφορία στις οδικές αρτηρίες στηρίζονται στις προβλέψεις για το πώς θα διαμορφωθεί το ΑΕΠ και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται αύξηση της κίνησης από το 2016, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το σφιχτό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την οριστικοποίηση της συμφωνίας Δημοσίου και παραχωρησιούχων με τις τράπεζες μέχρι το τέλος του μήνα.Ο ίδιος χρονικός στόχος, όπως αναφέρουν πηγές, τίθεται και για την αποστολή -μέχρι τέλη Μαΐου- των αναθεωρημένων συμβάσεων παραχώρησης στην Κομισιόν. Η τελευταία υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Στην κυβέρνηση επιδιώκουν οι νέες συμβάσεις παραχώρησης να ψηφιστούν πριν ξεκινήσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής, ώστε οι κατασκευαστικές εργασίες να επανεκκινήσουν πλήρως και να μην χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν τα χρηματοοικονομικά μοντέλα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.