First published: 13rd June 2013
Τα σχέδια για την Ελλάδα περιγράφει σε αποκλειστική συνέντευξη στο Capital.gr το «Νο 2» της Ryanair, ο Michael Cawley, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής του ιρλανδικού αερομεταφορέα.
Ο 58χρονος μάνατζερ, που βρίσκεται από το 2003 στο τιμόνι της Ryanair, εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη διετία η αεροπορική εταιρεία θα έχει δημιουργήσει βάση στο «Ελ. Βενιζέλος».
Διαβεβαιώνει ότι η Ryanair θα φέρει στην Ελλάδα τέσσερα εκατομμύρια ξένους τουρίστες μέχρι το 2017, υπό τον όρο ότι θα δοθούν στην εταιρεία συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές και απαντά στις αιτιάσεις για τις πολλές και διαφορετικές χρεώσεις στις οποίες υπόκεινται οι επιβάτες του ιρλανδικού αερομεταφορέα.
Κύριε Cawley, ποια είναι τα σχέδια της Ryanair για την Ελλάδα;
Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια, έως το 2016-2017, στα 10 εκατομμύρια άτομα, μέγεθος που προσδιορίζεται ως 5 εκατ. εισερχόμενοι και 5 εκατ. εξερχόμενοι επιβάτες. Υπολογίζουμε ότι το 80% αυτών, δηλαδή τέσσερα εκατομμύρια άτομα θα είναι ο αριθμός των επιπρόσθετων τουριστών της Ελλάδας.
Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση για την μείωση των φόρων στα αεροδρόμια και στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Έτσι, θα συμβάλλουμε στην ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εξετάσει το αίτημά σας;
Χαίρουμε πολύ καλής αποδοχής ιδίως από το υπουργείο Μεταφορών. Εκτιμώ ότι η Τρόικα θα επιθυμούσε την μείωση των χρεώσεων. Η Τρόικα επιδιώκει την απελευθέρωση των αερομεταφορών, στοχεύοντας στην αύξηση του τουρισμού που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Πόσο πιθανόν είναι οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση να στεφθούν με επιτυχία;
Εκτιμώ ότι είναι πολύ πιθανό. Η δυσκολία είναι μικρή ως προς την επίτευξη τέτοιου είδους συμφωνιών, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία μας σε άλλες περιπτώσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ζήτησης και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβατική κίνηση είναι οι υψηλές χρεώσεις. Κατά μέσο όρο, οι χρεώσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι 10 φορές ακριβότερες σε σύγκριση την Ευρώπη.
Γιατί επιδιώκετε να ενισχύσετε την παρουσία σας στην Ελλάδα;
Διότι πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι μία φανταστική (σ.σ.: επενδυτικά) ευκαιρία. Οι αεροπορικοί ναύλοι είναι υψηλοί και ο ανταγωνισμός πολύ μικρός. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να χτίσουμε ένα ισχυρό επιχειρησιακό σχέδιο, βοηθώντας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Πόσο κοντά είστε στη δημιουργία βάσης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»;
Δεν είμαστε ακόμη πολύ κοντά στην υλοποίηση βάσης στην Αθήνα, καθώς το «Ελ. Βενιζέλος» πωλήθηκε στο καναδικό συνταξιοδοτικό fundμε το οποίο δεν έχουμε ακόμη συνομιλήσει. Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε πραγματοποιήσει συνομιλίες με το PSP Investments. Ελπίζουμε σε ένα ή δύο χρόνια να προχωρήσουμε στη δημιουργία βάσης στο Ελ. Βενιζέλος.
Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι η Ryanair διαλύει τις αγορές στις οποίες εισέρχεται και αιφνίδια ζητά την αναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών;
Η λειτουργία της Ryanair σε όσα αεροδρόμια έχει δραστηριοποιηθεί έχει υπάρξει επιτυχής. Όταν επιλέγουμε μία διαδρομή, καταλήγουμε αρχικά σε συμφωνία για το μέγεθος του κόστους. Δεν είμαστε βέβαιοι εάν αυτή η συμφωνία είναι πετυχημένη και ορισμένες φορές πρέπει να την αναθεωρούμε και να προχωρούμε σε επαναδιαπραγματεύσεις. Προτιμούμε να επαναδιαπραγματευόμαστε τους όρους της συμφωνίας μας παρά να έχουμε αποτυχημένα δρομολόγια. Δεν πρόκειται για επιστημονικό πείραμα αλλά για προσδιορισμό δρομολογίων, ναύλων και κόστους. Θα λέγαμε ότι μοιάζει περισσότερο με τέχνη παρά με επιστήμη.
Σε πολλές περιοχές, στην Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη και την Κω η λειτουργία μας είναι επιτυχής. Σε ορισμένα μέρη, πρέπει να προβαίνουμε σε επαναδιαπραγμάτευση (σ.σ.: της αρχικής συμφωνίας) και να διεξάγουμε περαιτέρω συζητήσεις. Αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί πρόβλημα.
Οι άνθρωποι παρανοούν το τι διαμείβεται. Νομίζουν ότι διαθέτουμε τη «θεϊκή επιχείρηση». Δεν έχουμε τη «θεϊκή επιχείρηση». Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και να εξετάζουμε εάν πετυχαίνει. Εάν πετυχαίνει κάτι, προχωρούμε σε επαναδιαπραγματεύσεις, δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία.
Οι πελάτες της Ryanair υπόκεινται σε πολυάριθμες και ποικίλες χρεώσεις, σύμφωνα με τις σχετικές αιτιάσεις που διατυπώνονται. Τι απαντάτε;
Δεν επιβάλλεται καμία χρέωση, εάν αυτή δεν έχει επιλεχθεί. Οι επιβάτες εάν επιθυμούν να έχουν μία τσάντα check-in, να αποκτήσουν προτεραιότητα στην επιβίβαση ή να «κλείσουν» θέση, πληρώνουν περισσότερο. Αλλά εάν δεν κάνουν χρήση των συγκεκριμένων επιλογών, δεν υπόκεινται σε έξτρα χρεώσεις. Ο μέσος ναύλος μας είναι 48 ευρώ και περιλαμβάνει πολλές από τις παραπάνω χρεώσεις. Πρόκειται για τον φθηνότερο ναύλο στην Ευρώπη.
Οι χρεώσεις αφορούν επιπρόσθετες υπηρεσίες. Δεν μας ενδιαφέρει να παρέχουμε ένα «πλαστικό» γεύμα. Ποιος είναι ο στόχος να πληρώνεις για κάτι, εάν δεν το χρειάζεσαι; Στους υπόλοιπους αερομεταφορείς οι επιβάτες υπόκεινται υποχρεωτικά σε τέτοιου είδους χρεώσεις.
Η ιρλανδική οικονομία έχει ξεπεράσει την κρίση;
Όχι. Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει πολλές από τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνταν. Δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε.