First published: 10th November 2011
Εάν δεν αλλάξει το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται η Ελλάδα να βγει από την κρίση τονίζει σε συνέντευξή του στο Capital.gr ο διευθυντής του «Centre For European Policy Studies», του think tank των Βρυξελλών με ισχυρή επιρροή στο ευρωπαϊκό θεσμικό γίγνεσθαι.
Ο γερμανικής καταγωγής Daniel Gros που αποτελεί έναν από τους βασικούς συνομιλητές της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο κατά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση οι Έλληνες να αναδείξουν την νέα «γενιά» πολιτικών που θα αναλάβει με επιτυχία την διάσωση της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισημαίνει o επιφανής οικονομολόγος, υπό τις παρούσες συνθήκες, η μοναδική οδός για την επιστροφή στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η περικοπή του μισθολογικού κόστους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ο Gros έχει θητεύσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπήρξε σύμβουλος του Ευρωκοινοβουλίου και έχει διδάξει σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Κύριε Gros, εκτιμάτε ότι η υπό σύσταση κυβέρνηση συνεργασίας θα βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο;
Ελπίζω ότι θα μπορέσει να επιφέρει ορισμένα αποτελέσματα. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μεταβατική κυβέρνηση, δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα καταφέρει να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης που αποτελεί ένα από τα πλέον κομβικής σημασίας ζητήματα για την Ελλάδα.
Και αυτό επειδή οι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί θα βρίσκονται διαρκώς σε στάση αναμονής μέχρι την διεξαγωγή εκλογών, θα έχουν δηλαδή την προσοχή τους στραμμένη στη διαμόρφωση του αποτελέσματος των επόμενων εκλογών. Συνεπώς, η μεταβατική κυβέρνηση, εκτιμάται ότι δεν θα είναι τόσο ισχυρή.
Η δυσκολία ως προς την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων οφείλεται στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα;
Δεν πρέπει να τα «φορτώνουμε» όλα στους πολιτικούς. Οι πολιτικοί εκλέγονται από το λαό και αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις του. Επομένως, οι Έλληνες οφείλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να εκλέξουν καινούργιους πολιτικούς που θα λάβουν και θα εφαρμόσουν τις ορθές πολιτικές αποφάσεις. Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες προς στιγμήν είναι πολύ επώδυνες καθώς οδηγούν σε μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, αλλά θα καταστήσουν την Ελλάδα περισσότερο ανταγωνιστική και θα δείξουν το δρόμο για την μελλοντική ανάπτυξη.
Η Ευρώπη έχασε την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα λόγω της αιφνίδιας απόφασης του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα;
Όχι. Αναμφισβήτητα το γεγονός αυτό έθεσε την κατάσταση σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο. Ωστόσο, ήδη από το καλοκαίρι, οπότε δημοσιοποιήθηκαν τα δημοσιονομικά στοιχεία, είχε γίνει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσει όσα είχε υποσχεθεί.
Πώς ερμηνεύετε την απρόσμενη απόφαση του κ. Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος;
Δεν έχω ιδέα. Εσείς οφείλετε να γνωρίζετε ως Έλληνες.
Που θεωρείτε ότι στηρίζεται η απαίτηση του Olli Rehn για παροχή γραπτών εγγυήσεων εκ μέρους της Ελλάδας;
Αποτελεί έκφραση της έλλειψης εμπιστοσύνης (σημ.: προς την Ελλάδα). Διότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για σειρά ζητημάτων, ενώ μερίδα των ηγετών της Αντιπολίτευσης έχει διατυπώσει αντίθετες απόψεις. Γι΄ αυτό θα ήταν χρήσιμο να υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις.
Είναι πιθανόν η Ελλάδα να αποτελέσει την «επόμενη Αργεντινή»;
Δυστυχώς ναι. Αλλά αυτό επαφίεται στους Έλληνες, στην κυβέρνηση ενότητας και εν συνεχεία στο αποτέλεσμα των εκλογών που θα καθορίσει το είδος της πολιτικής που θα υιοθετηθεί.
Ποιο είναι το «κλειδί» για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη;
Ο μόνος τρόπος που υπάρχει είναι η περικοπή του κόστους μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εξάλλου, έτσι επέστρεψε και η Γερμανία στην ανάπτυξη. Ενδεχομένως, θα ήταν χρήσιμο να ενισχυθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ωστόσο το «κλειδί» βρίσκεται στην περικοπή του κόστους.
Δεν θα έπρεπε κατ΄ αρχάς να αρθεί η απύθμενη γραφειοκρατία που υπάρχει στην Ελλάδα;
Απαιτείται πολύς χρόνος για να αποδώσει καρπούς η πάταξη της γραφειοκρατίας. Είναι ωραίο να μιλάμε για την γραφειοκρατία που πρέπει να παταχθεί, αλλά βραχυπρόθεσμα πρέπει να μειώσετε το κόστος. Είναι το μόνο που μένει να πράξετε και μπορεί να λειτουργήσει σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.