Σε κίνδυνο επένδυση χρυσού $100 εκατ.

Σε αναστολή της δραστηριότητάς της στις Σάπες Ροδόπης προχώρησε, πριν από μερικές ημέρες, η Μεταλλευτική Θράκης, θυγατρική (100%) του καναδικού πολυεθνικού ομίλου Glory Resources που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη χρυσού. Όπως όλα δείχνουν η κρατική μηχανή, παραμένει, παρά τις όποιες προσπάθειες για απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών, αποδιοργανωμένη.

Οι επενδυτές κατέθεσαν το Φεβρουάριο του 2012 τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και μέχρι σήμερα, 14 μήνες μετά, περιμένουν απάντηση.

Μάλιστα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν αφορά το «σκληρό πυρήνα» της επένδυσης, δηλαδή την κατεργασία και παραγωγή χρυσού, αλλά την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε 16 θέσεις σε έκταση του Δήμου Μαρωνείας Σαπών.

«Αναστείλαμε προσωρινά τη δραστηριότητα στις Σάπες, καθώς εκκρεμεί η έγκριση επενδυτικών όρων απλού γεωτρητικού προγράμματος, εδώ και επτά μήνες στα γραφεία του υπουργού ΠΕΚΑ και συνολικά 14 μήνες από την υποβολή της μελέτης.

Έχουμε δαπανήσει από το 2010 περισσότερα από 6 εκατ. δολάρια, αλλά πλέον οι επενδυτές δεν διατίθενται να ξοδεύουν χρήματα χωρίς αντίκρισμα. Η μίσθωση της έκτασης είναι 30ετής και ήδη έχουν περάσει 20 χρόνια!» σημειώνει στο Capital.gr, o διευθύνων σύμβουλος της Μεταλλευτικής Θράκης, Κώστας Σαλονίκης.

Η εταιρεία απασχολούσε στις Σάπες 30 άτομα και για την υλοποίηση των γεωτρήσεων η εταιρεία θα επένδυε στην περιοχή περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο κ. Σαλονίκης, η Μεταλλευτική Θράκης προτίθεται να επικεντρωθεί στην κύρια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μεταλλευτικού έργου κατεργασίας και παραγωγής χρυσού, η οποία έχει ήδη κατατεθεί και προβλέπεται να εγκριθεί προς τα τέλη του έτους.

Στις δύο (Άγ. Δημήτριος, Οχιά) από τις τρεις περιοχές (Γκρεμός), του συνόλου της έκτασης που μισθώνει η εταιρεία έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη περισσότερων από 600 χιλιάδων ουγκιών χρυσού, 210 χιλιάδων ουγκιών αργύρου και 2,5 χιλιάδων τόνων χαλκού.

Η επένδυση που σχεδιάζει ο αυστραλιανός όμιλος είναι της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων ή 78 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 200-250 θέσεις εργασίας στο στάδιο της κατασκευής και 677 έμμεσες θέσεις εργασίας. Το έργο υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει έσοδα για το Δημόσιο ύψους 10,8 εκατ. ευρώ, ετησίως, από τα οποία 8,4 εκατ. ευρώ από τη φορολογία και 2,4 εκατ. ευρώ από τα μισθώματα προς το ελληνικό Δημόσιο.

Κατά τη συνολική διάρκεια ζωής του έργου, εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει 75,6 εκατ. ευρώ (χωρίς τους έμμεσους φόρους), 58,8 εκατ. ευρώ από τη φορολογία κερδών, 16,8 εκατ. ευρώ από την είσπραξη μισθωτικών δικαιωμάτων επί των πωλήσεων και 5,7 εκατ. ευρώ για έργα ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας ως αντισταθμιστικά οφέλη. Η Glory Resources είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο αξιών της Αυστραλίας και ποσοστό 19,9% αυτής ελέγχει η Eldorado Gold.

Εάν προχωρήσει η αδειοδότηση των έργων χρυσού σε Πέραμα Έβρου και Σάπες Ροδόπης, συμπεριλαμβανομένου του project χρυσού στη Χαλκιδική, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε νούμερο 1 παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.