Αλλάζει χέρια το ξενοδοχείο Πεντελικόν

Στο ξενοδοχείο Πεντελικόν έχουν γραφεί ορισμένες από τις πιο σημαντικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Εκεί το 1990 η Κεντρική Επιτροπή του ΠAΣOΚ, σε μία ταραχώδη συνεδρίαση, εξέλεξε ως πρώτο γραμματέα του κόμματος, τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ στο καφέ του ξενοδοχείου το 2009 ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε κρυφές συναντήσεις με στελέχη της Goldman Sachs.

Πλέον, η συγκυρία είναι ιστορική για το ίδιο το ξενοδοχείο, το οποίο πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, «βγήκε στο σφυρί”. Η εξέλιξη αποτελεί τον επίλογο των οικονομικών περιπετειών που ξεκίνησαν για την Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδης Α.Ε. το 2009.

Ο πλειστηριασμός, που πραγματοποιήθηκε με επισπεύδουσα την Alpha bank, στέφθηκε με επιτυχία και το ξενοδοχείο περιήλθε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, έναντι τιμήματος 23 εκατ. ευρώ σε επιχειρηματικό σχήμα που φέρεται να δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Τμήμα του ποσού των 23 εκατ. ευρώ-που παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι υψηλό για τα δεδομένα της κτηματαγοράς- εκτιμάται ότι θα κατευθυνθεί, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, στην αποπληρωμή των οφειλών προς τους εργαζομένους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του 2013, το Πεντελικόν εμφάνισε (31/12/2013) κύκλο εργασιών 3,3 εκατ. ευρώ, ζημιές μετά φόρων 5,8 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την αποτύπωση των μεγεθών του 2013, τα πάγια παριουσιακά στοιχεία της εταιρείας είναι προσημειωμένα για ποσό 30 εκατ. ευρώ, ενώ τα βραχυπρόθεσμα δάνεια διαμορφώνονταν σε 34 εκατ. ευρώ.

Από το 1984

Ο 80χρονος Χάρης Βάρδης είναι ομογενής από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας όπου διατηρούσε αλυσίδα με εστιατόρια. Αρχές της δεκαετίας του 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1985 αγόρασε το Πεντελικόν που διαχρονικά αποτελούσε χώρο συνάντησης των οικογενειών του old money.

Το ξενοδοχείο εγκαινιάστηκε το 1927 και στους επιφανείς πελάτες του συγκαταλέγεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το Φθινόπωρο του 1990 το ξενοδοχείο έγινε ευρέως γνωστό όταν η Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ συνεδρίασε σ για να εκλέξει τον πρώτο γραμματέα του κόμματος. Τότε η Μελίνα Μερκούρη, οι Θ. Πάγκαλος, Κ. Λαλιώτης και Κ. Σημίτης προόριζαν για την θέση τον κ. Π. Αυγερινό. Και είχαν μετωπική σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, που σε δραματικούς τόνους είπε από το βήμα της ΚΕ: «Βρέθηκα ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού και αν χρειαστεί θα δώσω τα στοιχεία. Δεν πρόκειται να υποκύψω. Δέχομαι την πρόκληση. Η πρότασή μου για τη θέση του Γραμματέα είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος». Στο πλευρό του προέδρου τάχθηκε τότε και ο Γ. Γεννηματάς, λέγοντας το θρυλικό: «Χωρίς τον Άκη δεν υπάρχει ΠΑΣΟΚ».

Το 2002 ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Ψωμιάδης έφερε στο Πεντελικόν τον Μπάγεβιτς και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας έκαναν πορεία έξω από το ξενοδοχείο.

Έχει υπάρξει και παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερός τόπος μυστικών και φανερών συναντήσεων παραγόντων ΕΠΟ και ΕΠΑΕ. Άλλωστε εκεί αποφασίστηκε η σύσταση της Super Λίγκα επί προεδρίας Αλ. Λυκουρέζου, ενώ η ομάδα της Λίβερπουλ διέμεινε κατά τον τελικό Champions League το 2007.

Ας σημειωθεί ότι το ξενοδοχείο συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του, ενώ η ολοκληρώση του πλειστηριασμού σηματοδοτεί, μάλλον, το τέλος μίας εξαετίας σοβαρών οικονομικών προβλημάτων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.