First published: 1st June 2009
Με μία τηλεοπτική τελετή σκηνοθετημένη με όρους μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης εγκαινίασαν την Εγνατία Οδό, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, μία περίπου εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές.
Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στη γέφυρα του Βενέτικου ποταμού στα Γρεβενά, όπου βρίσκεται το τελευταίο τμήμα της Εγνατίας που δόθηκε στην κυκλοφορία. Πρόκειται για τμήμα της διαδρομής Ιωάννινα-Γρεβενά, το οποίο έχει μήκος 31 χιλιομέτρων και εκτείνεται από τον ποταμό Βενέτικο έως την Παναγιά. Περιλαμβάνει 13 σήραγγες διπλού κλάδου με συνολικό μήκος 11 χιλιομέτρων και 9 γέφυρες με συνολικό μήκος 2,7 χλμ, με τη γέφυρα του Βενέτικου, μήκους 636 μέτρων να είναι η μεγαλύτερη.
Ο Βενέτικος ποταμός αποτελεί έναν από τους βασικούς βραχίονες του Αλιάκμονα που διασχίζει το Νομό Γρεβενών. Η περιοχή που καλύπτει είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους, αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για την Καφέ αρκούδα (Ursus arctos) και παρουσίασε μεγάλες κατασκευαστικές δυσκολίες.
Ειδικότερα, η διαδρομή 96 χιλιομέτρων από τη γέφυρα του Βενέτικου ποταμού μέχρι τα Ιωάννινα υπήρξε η δυσκολότερη κατασκευαστικά, εξαιτίας της σαθρότητας του εδάφους, του έντονου ανάγλυφου της περιοχής και των κατολισθήσεων. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε ένα πρότυπο σύστημα αποστράγγισης και σταθεροποίησης της περιοχής με αποστραγγιστικές σήραγγες, φρέατα, σωληνώσεις, αγκυρώσεις, ενισχύσεις εδάφους και πασσαλοστοιχίες, αποτελώντας ουσιαστικά ένα δεύτερο έργο κάτω από το έργο του αυτοκινητοδρόμου.
Τί αλλάζει με την Εγνατία
Μετά την παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος Βενέτικου – Παναγιάς, πλέον καθίσταται εφικτή η μετακίνηση από την απαρχή της Εγνατίας, το Νομό Ηγουμενίτσας, μέχρι το συνοριακό σταθμό των Κήπων του Έβρου, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου ολοκληρώνεται η Εγνατία Οδός.