Οι τράπεζες έσωσαν την ιστορική Έδραση

First published: 23th October 2015

Τη συμφωνία εξυγίανσης της κατασκευαστικής εταιρείας Έδραση-Χ.Ψαλλίδας επικύρωσε, χθες, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 779/2015 απόφαση που παρουσιάζει, κατ’ αποκλειστικότητα, σήμερα το Capital.gr.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη διάσωση από τη χρεοκοπία ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας, δεδομένου του μεγέθους των χρεών της Έδραση που διαμορφώνεται στα 207,3 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, για τα εγχώρια επιχειρηματικά χρονικά, η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Έδραση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτήν της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική.

Η δικαιοσύνη έκρινε ότι μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης η εταιρεία θα καταστεί βιώσιμη και θα συνεχιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητά της που προσφέρει εργασία σε 170 άτομα. Ως εκ τούτου, τελειώνουν οι περιπέτειες της εταιρείας που υπέβαλε τον Ιούλιο του 2010 αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Το σχέδιο εξυγίανσης

Το σχέδιο εξυγίανσης που συνάφθηκε με το 75,14% των πιστωτών προβλέπει, μεταξύ άλλων, διαγραφή μέρους των απαιτήσεων των πιστωτών, παράταση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών, είσπραξη υφιστάμενων απαιτήσεων της Έδραση από το Δημόσιο και πώληση ακινήτων και πάγιου εξοπλισμού της εταιρείας.

Η Έδραση-Χ.Ψαλλίδας οφείλει (31/12/2014):

140,2 εκατ. ευρώ στις τράπεζες (με ή χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις)
15,6 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο
11,7 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους
11,3 εκατ. ευρώ στους ασφαλιστικού οργανισμούς
10,7 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές
7 εκατ. ευρώ σε leasing
3,8 εκατ. ευρώ σε γραμμάτια και επιταγές και
6,8 εκατ. ευρώ σε λοιπούς πιστωτές

Η μερίδα, δηλαδή, του λέοντος των χρεών της εταιρείας αφορά την πλειονότητα των συστημικών τραπεζών, οι οποίες με ξεχωριστές παρεμβάσεις, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ζήτησαν να γίνει δεκτή η αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης που κατέθεσε η Έδραση. Η αποπληρωμή των οφειλών προς τις τράπεζες θα επιτευχθεί μέσω έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 34 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά υπό εκκαθάριση τράπεζες (ήτοι Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) συμβάλλονται στη συμφωνία εξυγίανσης.

Επίσης, οι μη συμβαλλόμενοι πιστωτές θα λάβουν το 10% του συνόλου της απαίτησής τους και θα εισπράξουν το ποσό αυτό τμηματικά σε 28 ισόποσες άτοκες εξαμηνιαίες δόσεις.

Οι μη συμβαλλόμενοι εργαζόμενοι (το σύνολο των πρώην και νυν απασχολούμενων συναίνεσαν με το σχέδιο εξυγίανσης) θα λάβουν το 100% της απαίτησής τους σε 48 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα λάβουν το 100% της απαίτησής τους ως προς το κεφάλαιο με αφαίρεση των μέχρι 31/12/2014 προστίμων και προσαυξήσεων. Το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει το 100% των απαιτήσεών του ως προς το κεφάλαιο με αφαίρεση 50% των μέχρι 31.12.2014 προστίμων και προσαυξήσεων.

Σε περίπτωση πώλησης ακινήτων, το ήμισυ του εισπραχθέντος τιμήματος θα εισφέρεται προς εξόφληση των χρεών των εμπραγμάτων εξασφαλισμένων δανειστών, ενώ το εναπομένον τίμημα θα κατευθύνεται στην εξόφληση των οφειλών της.

Ακόμη σε περίπτωση πώλησης μηχανημάτων, το 60% του εισπραχθέντος τιμήματος θα εισφέρεται για την αποπληρωμή τμήματος των χρεών.

Ας σημειωθεί ότι την απόφαση επικύρωσης του σχεδίου εξυγίανσης έλαβαν η πρόεδρος Πρωτοδικών Αγγελική Μακρυγεώργου, η Πρωτοδίκης-Εισηγήτρια Παρασκευή Παπαγιάννη και η Πρωτοδίκης Νίκη Ρεβύθη. Τους εργαζόμενους και την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων εκπροσώπησε στο δικαστήριο ο δικηγόρος Σεραφείμ Σωτηριάδης.

Ο κατασκευαστικός όμιλος από το 1950 που ιδρύθηκε έχει υλοποιήσει είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξία τουλάχιστον 3.000 έργα θεμελιώσεων και αντιστηρίξεων, εκ των οποίων το Μετρό Αθήνας, η Αττική Οδός, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το ξενοδοχείο Χίλτον και πολλές ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για την εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει εργασίες υποστύλωσης στο θρυλικό γεφύρι της Άρτας, έργα επεμβάσεων στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σε πολλά μεγάλα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.