First published: 30rd November 2013
«Η ΔΟΥ Θηβών επέστρεψε ΦΠΑ ύψους 1 εκατ. ευρώ σε επιχειρηματία στο χωριό Άρμα, ο οποίος έξω από την επιχείρηση έχει αραγμένα πολυτελή αυτοκίνητα και με την τελευταία επιστροφή αγόρασε και άλλο πολυτελές αυτοκίνητο. Ως ενδιάμεσος εκμεταλλεύεται και απομυζά την περιοχή». Η καταγγελία αυτή που δέχθηκε οικονομική επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών τον Μάρτιο του 2010, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου της φάμπρικας των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ. Όπως προκύπτει σήμερα από τις κοινές έρευνες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του ΣΔΟΕ, σε όλη την Ελλάδα αγροτικοί συνεταιρισμοί είχαν μετατραπεί -από το 2005- σε όχημα είσπραξης παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.
Εταιρείες περιορισμένης ευθύνης που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων προς αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ΔΟΥ που έκαναν τα «στραβά μάτια» συμμετείχαν στο colpo grosso των παράνομων εισπράξεων ΦΠΑ που υπολογίζεται ότι έχει στοιχίσει στο Δημόσιο τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, ελέγχονται εκατοντάδες υποθέσεις επιστροφής ΦΠΑ αγροτών σε Λάρισα, Βόλο, Μακεδονία-Θράκη, Αλεξανδρούπολη, Στερεά Ελλάδα (Αγρίνιο) και Κρήτη.
Ενδεικτικό της ασυδοσίας που επικρατούσε είναι το γεγονός ότι πολλοί αγρότες εμφανίζονται να έχουν λάβει επιστροφή από μεγάλο αριθμό εφοριών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Κ», ο Φ.Φ. εισέπραξε επιστροφή από 24 Δ.Ο.Υ. και ο Σ.Σ. έλαβε ΦΠΑ, μέσω αντίστοιχων αγροτικών συνεταιρισμών, από 28 Δ.Ο.Υ! Επιπλέον, οι τελευταίες έρευνες αποκάλυψαν 24 ακόμη αγρότες στο Αγρίνιο, οι οποίοι υπέβαλαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια και στους οποίους έχει καταλογιστεί ΦΠΑ της τάξης των 200.000 ευρώ.
Στη Στερεά Ελλάδα, όπως επισημαίνεται σε έγγραφα του ΣΔΟΕ, δεν μπορεί να προσδιορισθεί το μέγεθος της ζημιάς του Δημοσίου για το διάστημα 2005-2008. Εκτιμάται όμως, ότι κατά τη συγκεκριμένη τετραετία συνολικά η αξία των πλαστών και εικονικών τιμολογίων ξεπερνάει τα 115 εκατ. ευρώ, με τον ΦΠΑ που παράνομα επιστράφηκε να υπολογίζεται σε 7,5 εκατ. ευρώ.
Στην Κόρινθο μόνο για τα έτη 2006-2007, οι ΝΕΞΟΥΣ ΕΠΕ και Eurogreen ΕΠΕ είχαν προμηθεύσει με εικονικά τιμολόγια συνολικά περισσότερους από 60 αγρότες με φορολογικά στοιχεία αξίας 4,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο του Λέανδρου Ρακιντζή.
Στη Δ.Ο.Υ. Νευροκοπίου βεβαιώθηκε ποσό 642,5 χιλιάδων ευρώ για 32 περιπτώσεις αγροτών οι οποίοι εισέπραξαν το διάστημα 2004-2008 περίπου 3,2 εκατ. ευρώ.
Σε επανέλεγχο των υποθέσεων επιστροφής ΦΠΑ προχωρά και η πρώην ΔΟΥ Σκύδρας στο νομό Πέλλας, όπου οι παράνομες επιστροφές σε αγρότες είναι κοινό μυστικό από το 2009. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το «Κ», αγροτικός συνεταιρισμός της περιοχής έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 171,5 χιλιάδων ευρώ, ενώ δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ από το 2010 μέχρι σήμερα, αλλά και συγκεντρωτικές τιμολογίων από το 2007 μέχρι σήμερα.
Μπερδεμένο κουβάρι
Όπως αναφέρουν στο «Κ» πληροφορημένες πηγές, η εκτίμηση για ζημιές ύψους 700 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο είναι μετριοπαθείς, καθώς υπάρχουν αγρότες που έχουν εισπράξει από ΦΠΑ ποσά εκατομμυρίων ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις, η στοιχειοθέτηση των περιπτώσεων παράνομης απόδοσης ΦΠΑ είναι αδύνατη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ Κρήτης δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την έρευνα στην Ιεράπετρα, καθώς πολύτιμα πειστήρια καταστράφηκαν από μία πυρκαγιά… Στη συγκεκριμένη περιοχή της Κρήτης 6.274 άτομα έλαβαν επιστροφές τα έτη 2006, 2007 και 2008 συνολικού ύψους 37,7 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, εταιρείες που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια «έκλεισαν» εν μία νυκτί. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια επιτόπιου ελέγχου υπαλλήλου της Δ.Ο.Υ Φιλαδέλφειας έγινε γνωστό ότι «οι μισθωτές του κτηρίου όπου βρισκόταν η έδρα της Eurogreen ΕΠΕ, που έχει εκδώσει τιμολόγια της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, «έφυγαν νύχτα χωρίς να παραδώσουν το κλειδί, ενώ δεν πλήρωσαν τα μισθώματα μιας ολόκληρης χρονιάς». Ως αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει ελεγχθεί, καθώς ο φερόμενος ως διαχειριστής της εταιρείας δεν έχει εντοπιστεί.
Σχήμα οξύμωρο επίσης, είναι ότι οι Δ.Ο.Υ. στα αλλεπάλληλα αιτήματα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου αυτές να διενεργήσουν φορολογικό έλεγχο σε αγρότες, συνήθιζαν να μην απαντούν. Σήμερα, από 392 Δ.Ο.Υ. από τις οποίες οι επιθεωρητές έχουν ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου έχουν ανταποκριθεί οι 320.
Ας σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα αγροτών από τους οποίους ζητήθηκαν εξηγήσεις ανέφεραν ότι «δεν γνώριζαν»…
Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Κεφάλαιο”.