Υπόθεση Χρυσή Βίζα: Tο δίκτυο των εταιρειών και οι πρωταγωνιστές

First published: 1st November 2018

Μέσω ενός δικτύου εταιρειών που δεν περιορίζεται στην Destiny Επενδυτική, την εταιρεία με διαχειριστή τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, πωλούνταν σε Κινέζους ελληνικά ακίνητα.

Με την υπόθεση να είναι αντικείμενο διερεύνησης των ελληνικών και ξένων αρχών, το Capital.gr αποκαλύπτει τα πρόσωπα και τις εταιρείες που εν είδει ομόκεντρων κύκλων σχετίζονται με τον αποπεμφθέντα αντιπρόεδρο της Jumbo.

Το δίκτυο

Βασικό όχημα πώλησης ακινήτων προς Κινέζους είναι η εταιρεία Destiny (Destiny Investment Group) της οποίας η ιστοσελίδα που εμφανιζόταν, το τελευταίο διάστημα, να είναι υπό κατασκευή, από χθες το μεσημέρι, έχει “κατέβει”.

Η, μέχρι πρότινος, υπό κατασκευή ιστοσελίδα της Destiny.

Συστάθηκε με αρχικό κεφάλαιο ύψους 200.000 ευρώ τον Μάρτιο του 2015 ως Ιδιωτική Κεφαλαιουχική εταιρεία, με έδρα το Νέο Ψυχικό (Λ.Δημοκρατίας 1 και Λ.Κηφισίας 280) και διαχειριστή τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.

Εν πολλοίς, η δραστηριότητα του τέως αντιπροέδρου της Jumbo στο πεδίο των ακινήτων παρέμενε άγνωστη. Έγινε ευρύτερα γνωστή όταν απέκτησε, μέσω πλειστηριασμών, τη βίλα του εκδότη Π. Κωστόπουλου στη Φιλοθέη και τα τέσσερα διαμερίσματα της τεχνικής εταιρείας Κούμπα στο Παλαιό Ψυχικό.

Στον αντίποδα, η δραστηριότητα στο real estate του συνεταίρου του, Πέτρου Καψά, που εμφανίζεται, σε ξένα δημοσιεύματα, ως ο πρόεδρος της Destiny, είναι γνωστή.

Ο Πέτρος Καψάς κατά την τελετή υπογραφής συμφωνίας συνεργασίας με την Ding Ying, επικεφαλής κινεζικής εταιρείας.

Ο ίδιος, εξάλλου, δεν είναι άγνωστος στους επιχειρηματικούς και κοσμικούς κύκλους. Σε φωτογραφία που δημοσίευσε στο παρελθόν η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” για το σκάνδαλο Energa-Hellas Power, ο φερόμενος ως πρόεδρος της Destiny εμφανίζεται να διασκεδάζει μαζί με τον Βασίλη Μηλιώνη.

Ο Π. Καψάς (δεύτερος από αριστερά) εμφανίζεται να διασκεδάζει με τον Β.Μηλιώνη (δεύτερος από δεξιά) της Hellas Power.

Στις 17 Ιουλίου του 2018 ο Καψάς, ως πρόεδρος της Destiny και η Ding Ying επισημοποίησαν, σε ειδική τελετή, τη συνεργασία τους.

Η Ying είναι εγνωσμένου κύρους επιχειρηματίας στην Κίνα με μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα της Χρυσής Βίζας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες που εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα. Στην τελετή του περασμένου καλοκαιριού, όπου μεταξύ άλλων, το “παρών” έδωσε ο τότε επικεφαλής του Enterprise Greece Ηλίας Ηλιάδης, ο Καψάς και η Ying εγκαινίασαν τη συνεργασία τους, με τη δημιουργία ελληνικού υποκαταστήματος (των εταιρειών της Ying) που έχει έδρα το εμπορικό κέντρο Florida Mall της Γλυφάδας. Η τελετή εκείνη έτυχε δημοσιότητας από μέσα ενημέρωσης της Κίνας, αλλά δεν “ανιχνεύεται” στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα του Capital.gr, στη Λεωφόρο Κηφισίας 280 στο Νέο Ψυχικό εντοπίζεται και το σχήμα Hermes Investment Group, το οποίο σύμφωνα με την -ανενεργή πλέον- ιστοσελίδα του “διαθέτει δίκτυο γνωστών εταιρειών στην Ελλάδα”. Κατά την ίδια περιγραφή, έχει πωλήσει περισσότερες από 1.450 ιδιοκτησίες, ενώ “διαθέτει ακίνητα σε πρώτης κατηγορίας περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και πολλά νησιά) και στα Βαλκάνια”.

Ποια είναι η ομάδα που στελεχώνει το Hermes KPM Group; Μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, πρόεδρος του δ.σ., ο Πέτρος Καψάς, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, η Αικατερίνη Παπαευαγγέλου, Αντιπρόεδρος Investment Group και κόρη του Ε. Παπαευαγγέλου και ο Παναγιώτης Οικονομόπουλος, Αντιπρόεδρος Realty Group Europe του ομίλου.

Η “ομάδα” της Hermes Investment Group.

Σύμφωνα πάντοτε με την περιγραφή στην ανενεργή ιστοσελίδα, το Hermes KPM περιλαμβάνει:

– την Destiny Investments που “έχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη περισσότερων από 1.450 ιδιοκτησιών και κατασκευάζει/αναπτύσσει περισσότερες από 380 ιδιοκτησίες σε όλη την Ελλάδα”. Έχει δημιουργήσει joint ventures με τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, διαχειρίζεται και αναπτύσσει ιδιοκτησίες που αυτές κατέχουν. Αυτή την περίοδο (σημ.: τοποθετείται χρονικά τον Απρίλιο του 2018 οπότε η ιστοσελίδα εμφανίζεται ενεργή) η εταιρεία έχει υπό διαχείριση περισσότερες από 600 ιδιοκτησίες, σύμφωνα με την εταιρική περιγραφή.

– την κτηματομεσιτική Antiope & Associates Agency όπου εμφανίζεται ως επικεφαλής ένα από τα μέλη του δ.σ. του Hermes KPM Group. Κατά την περιγραφή του ιστοτόπου, η κτηματομεσιτική εταιρεία, που βρίσκεται στην Ερυθραία, διαθέτει ένα διεθνές δίκτυο περισσότερων από 65 συνεργαζόμενων γραφείων και συνεργατών σε Ελλάδα, Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηπειρωτική Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η ιστοσελίδα της διαθέτει προς πώληση και ενοικίαση ακίνητα μόνο στα Βόρεια Προάστια.

– την B.W. Binswanger Evaluation Services Ltd. Σύμφωνα με την περιγραφή της ιστοσελίδας, πρόκειται για τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της πολυεθνικής Binswanger. Η εταιρεία, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια περιγραφή, είναι ηγέτης στις υπηρεσίες εκτίμησης ακινήτων, παρέχοντας υπηρεσίες σε συνεργάτες, όπως η Jumbo, τράπεζες και μεγάλες εταιρείες του retail. Η συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες εκτίμησης σε περισσότερες από 50 εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Έχει πράγματι παράσχει εκτιμητικές υπηρεσίες στην Jumbo η ελεγχόμενη εταιρεία από το Hermes KPM Group με πρόεδρο τον Παπαευαγγέλου; Κι αν ναι, ποιος εγγυάται την ορθότητά τους, μετά το χθεσινό προηγούμενο της αποπομπής του από το δ.σ. της Jumbo; Και πόσο αξιόπιστο είναι να παρέχει εκτιμητικές υπηρεσίες στην Jumbo- που μικρομέτοχος είναι ο τέως Αντιπρόεδρος Ε. Παπαευαγγέλου- εταιρεία που ελέγχει ο ίδιος ως πρόεδρος αυτής;

Από την έρευνα του Capital.gr προκύπτει ότι μία ακόμη εταιρεία-συνδεδεμένη με την Destiny δραστηριοποιούνταν στην πώληση ακινήτων στη Μύκονο.

 

Οι συναλλαγές μέσω μίας ή περισσότερων εταιρειών του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου της Jumbo θα ήταν νομότυπες, εάν –ορισμένες, εάν όχι όλες, κάτι που ερευνάται- δεν πραγματοποιούνταν -όπως έχει γίνει γνωστό χωρίς να έχει διαψευστεί έως σήμερα- μέσω ασύρματων POS που -πρακτική που διερευνάται- χορήγησαν στην εταιρεία Παπαευαγγέλου ελληνικές συστημικές τράπεζες. Όπως κι αν δεν υπήρχαν ορισμένοι γνώστες της υπόθεσης που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και τα συστήματα πληρωμών της Jumbo, αν και η εταιρεία έχει κατηγορηματικά διαβεβαιώσει πως ουδεμία τέτοια συναλλαγή έχει λάβει χώρα. Όλα αυτά τη στιγμή που μένει να αποδειχτεί εάν οι ιδιοκτησίες άλλαζαν χέρια σε πλασματικές τιμές.

Αποτελεί ερώτημα και το εάν, μέσω των εν λόγω συναλλαγών, οι Κινέζοι αγοραστές έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν άδεια διαμονής. Ο νόμος (4251/2014) προβλέπει ότι για να είναι σε θέση ο αγοραστής-υπήκοος τρίτων χωρών να αιτηθεί άδειας διαμονής θα πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ και η συναλλαγή να πραγματοποιηθεί είτε μέσω δίγραμμης επιταγής είτε μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Η χρήση δηλαδή, της κινεζικής τραπεζικής κάρτας UnionPay επιτρέπει τη μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα στην κυριότητα ενός Κινέζου. Τον αποκλείει όμως, από τη διαδικασία εξασφάλισης άδειας διαμονής και τον φέρνει αντιμέτωπο με το κινεζικό κράτος. Το τελευταίο -η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας- απαγορεύει στους πολίτες του να επενδύουν σε real estate εκτός της χώρας τους. Και οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια μέσω Χρυσής Βίζας στην ελληνική αγορά ακινήτων; Γίνονται μέσω λογαριασμών που δημιουργούν οι Κινέζοι σε ελληνικές τράπεζες στους οποίους μεταφέρουν κεφάλαια από τη χώρα του Δράκου.

Τι απαντά η Destiny Επενδυτική

Στην έκδοση ανακοίνωσης προχώρησε η Destiny Επενδυτική, όπου σημειώνει ότι: “Προς αποκατάσταση πλήθους ανακριβειών που έχουν δει πολλάκις τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας και μας αφορούν, θα επιθυμούσαμε να δηλώσουμε τα εξής:

Η εταιρεία DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ιδρύθηκε με σκοπό την αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, την ανέγερση κτηρίων, τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας και τη διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων.

Παράλληλα διαθέτουμε υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων και υπηρεσίες καταλυμάτων διακοπών βραχυχρόνιας και μη μίσθωσης. Η εταιρεία μας διαθέτει 52 εργαζόμενους, είναι προς ώρας κερδοφόρος και αποδίδει κανονικά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές της προς το ελληνικό δημόσιο.

Η διοίκηση της DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ τόλμησε και πέτυχε να δημιουργήσει μια εταιρεία διεθνούς επιπέδου με πελατολόγιο σε Ευρώπη και Ασία μέσω μακροχρόνιων συνεργασιών με διεθνείς εταιρείες.

Πελάτες μας είναι και Έλληνες αλλά κυρίως ξένοι επενδυτές από διάφορες χώρες του κόσμου, που επιλέγουν την απόκτηση πρώτης και δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα.

Η δυνατότητα μας να έχουμε οργανωμένα σημεία πώλησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τόσο με συνεργάτες όσο και με την εταιρική μας παρουσία, αποτέλεσε σφραγίδα της όποιας επιτυχίας μας και ενδεχομένως ενόχλησε ανταγωνιστές μας. Είναι σαφές ότι η πρόσκληση από την Ελλάδα για επενδυτές με αντάλλαγμα το προνόμιο της Golden Visa θα αποτελούσε μια ευκαιρία για την εταιρεία μας. Αναντίρρητα παρακαταθήκη αλλά και ένα από τα κύρια όπλα στη φαρέτρα αναζήτησης πελατών, αποτελεί η πολυετής εμπειρία στελεχών μας στο επιχειρείν.

Τις τελευταίες ημέρες η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται μέσω διαφόρων ΜΜΕ από σωρεία αναληθών πληροφοριών και εμπαθών σχολίων για τα οποία ειρήσθω εν παρόδω θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη. Πέραν της άγνοιας του αντικειμένου, προφανής στόχος για ορισμένους, είναι αφενός η δημιουργία σύγχυσης στην κοινή γνώμη και αφετέρου να πληγεί το κύρος της DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ, των εργαζομένων της και του ιδιοκτήτη της κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Για την ορθή ενημέρωση του κοινού επισημαίνουμε ότι:

– Η DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα στην οποία οι επιχειρηματικές δραστηριότητες ασκούνται και αναπτύσσονται μέσα σε ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο που προδιαγράφεται από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο.

– Η εταιρεία μας έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις απαραίτητες και νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της, σύμφωνα με το σκοπό σύστασης και χορήγησης GOLDEN VISA σε υπηκόους τρίτων χωρών, όπως περιγράφεται στο σχετικό νόμο του υπουργείου Εξωτερικών.

– Η DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ συνεργάζεται από την πρώτη ημέρα σύστασης της με δυο επίσημα Πιστωτικά Ιδρύματα της χώρας, σεβόμενη πλήρως τους κανονισμούς λειτουργίας τους και έχοντας πάντα εξασφαλίσει έγγραφες εγκρίσεις χρήσης χρηματοπιστωτικών εργαλείων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ειδικότερα, η χρήση των POS ήταν καθ’όλα νόμιμη και η κάθε συναλλαγή μέσω αυτών ήταν για νόμιμη αιτία και τελούσε υπό πλήρη διαφάνεια και έγκριση.

– Σημειώνεται ότι η DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ αποτελεί ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και ουδόλως σχετίζεται με την εταιρεία JUMBO.

Η DESTINY EΠΕΝΔΥΤΙΚΗ θα συνεχίσει να είναι σημαντικός άξονας παραγωγής και δημιουργίας με δραστηριότητες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό σύμφωνα με τους σκοπούς ιδρύσεώς της.

Τι απαντά η Jumbo

Επιμένει η Jumbo, με νέα ανακοίνωσή της, ότι δεν είχε γνώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου στο real estate. Παράλληλα τονίζει ότι δεν έχει συνεργαστεί με καμία εταιρεία από όσες εμφανίζονται σε σημερινά δημοσιεύματα ως εταιρείες συμφερόντων του κ. Παπαευαγγέλου και μελών της οικογενείας του.

Αντίθετα, η Jumbo διευκρινίζει ότι με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα θεωρεί ως εύλογη αξία των ακινήτων της την τιμή κτήσης τους και δεν έχει ζητήσει εκτιμήσεις αυτών.

Αναλυτικά, σε συνέχεια σημερινών δημοσιευμάτων για την υπόθεση της Χρυσής Βίζας, η Διοίκηση της Jumbo επαναλαμβάνει και επισημαίνει τα εξής:

“Ο μικρομέτοχος, τέως αναπληρωτής Αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας κ. Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ήταν μόνον αγορανομικώς υπεύθυνος της εταιρείας και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές της με τις δημόσιες υπηρεσίες, αρχές, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εταιρείες παροχής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ύδατος κλπ. Δεν είχε απολύτως κανένα δικαίωμα εντολής ή υπογραφής σε θέματα εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας της εταιρείας και δεν έχει χρησιμοποιήσει μέσα πληρωμών της εταιρείας για τις προσωπικές επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Σε όσες άλλες ελάχιστες περιπτώσεις έχει εκπροσωπήσει την εταιρεία, πάντοτε είχε λάβει από το Διοικητικό Συμβούλιο ειδική εξουσιοδότηση με συγκεκριμένη εντολή.

Ακριβώς λόγω της ιδιότητας του ως αγορανομικώς υπευθύνου της εταιρείας τα τελευταία χρόνια δεν ταξίδευε στην Κίνα.

Η εταιρεία δεν είχε γνώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κ. Παπαευαγγέλου και μελών της οικογενείας του στο real estate μέσω εταιρειών του. Τα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας αναφέρονταν σε προσωπικές αγορές ακινήτων όχι σε επιχειρηματική δραστηριότητα ή εταιρείες συμφερόντων του. Πολύ περισσότερο δεν υπήρχε καμία μομφή ή υπόνοια παράτυπης -πολλώ δε μάλλον- παράνομης δραστηριότητας.

Στις 29/10/2018 όταν τέθηκε υπόψη μας δημοσίευμα περί ενδεχόμενης εμπλοκής του σε παράτυπη ή παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα ζητήθηκε άμεσα η παραίτησή του για λόγους ηθικής τάξεως και υποβλήθηκε αυθημερόν, ενώ έγινε τυπικά δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας την 31/10/2018 με την επιστροφή του Προέδρου αυτού από το εξωτερικό.

Η JUMBO AEE δεν έχει συνεργαστεί με την B.W. Binswager Evaluation Services Ltd. καθώς και με καμία άλλη εταιρεία από όσες εμφανίζονται σε σημερινά δημοσιεύματα ως εταιρείες συμφερόντων του κ. Παπαευαγγέλου και μελών της οικογενείας του.

Περαιτέρω διευκρινίζουμε ότι η εταιρεία με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα θεωρεί ως εύλογη αξία των ακινήτων της την τιμή κτήσης τους και δεν έχει ζητήσει εκτιμήσεις αυτών.

Το σύνολο των δραστηριοτήτων της JUMBO AEE ελέγχεται από την εταιρεία ορκωτών ελεγκτών εγνωσμένου κύρους και αξιοπιστίας Grant Thornton αποκλείοντας οποιαδήποτε πιθανότητα διενέργειας μη νόμιμων συναλλαγών”.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.