Πώς ο κατασκευαστικός όμιλος Carouzos οδηγήθηκε στο άρθρο 99

First published: 17th September 2010

Τις επιπτώσεις λανθασμένων κινήσεων του παρελθόντος και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής θα κληθεί να διαχειριστεί πολύ σύντομα η διοίκηση του ομίλου Ι. Καρούζου που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων.

Καλά πληροφορημένοι παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ο όμιλος ανάπτυξης ακινήτων έχει σχεδόν «ξεμείνει» από ρευστό, εξαιτίας της τακτικής που ακολουθούσε την εποχή της «φούσκας» της ελληνικής κτηματαγοράς: Αγόραζε ακίνητα σε τιμές άνω του μέσου όρου (ούτως ώστε οι ανταγωνιστές – διεκδικητές των ίδιων ακινήτων να αποκλείονται) και «κατάφερνε» να τα μισθώνει ακριβά (σε τιμές άνω του 15%-20% του αγοραίου ύψους του ενοικίου), προκειμένου να μεγιστοποιεί τις αποδόσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας βρίσκονται ακίνητα που αποκτήθηκαν σε τιμές άνω του 40% της αγοραίας αξίας τους.

Η υποτίμηση της αξίας των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως εξάλλου αντικατοπτρίστηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα του συνόλου των ΑΕΕΑΠ, δημιούργησε «μαύρη» τρύπα στα οικονομικά της Καρούζος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πενταώροφο κτήριο καταστημάτων και γραφείων της εταιρείας development με υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων στην οδό Κύπρου 62, στην Γλυφάδα παραμένει ημιτελές εδώ και δύο χρόνια.

Η κάθετη πτώση των αξιών σε συνδυασμό με τη στροφή 180 μοιρών των τραπεζών ως προς την χορήγηση δανείων, δημιούργησε παθητικό στην εταιρεία το οποίο, κατά πληροφορίες, ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, εάν έστω ένας εκ των εκμισθωτών του ζητήσει σήμερα από την Καρούζος μείωση ενοικίου, η εταιρεία θα φλερτάρει σοβαρά με την ένταξή της στο άρθρο 99.

Η Ι. Καρούζος διαθέτει σήμερα περίπου 40 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα και μεταξύ των πελατών της είναι οι όμιλοι Marks & Spencer, Intersport και Μαρινόπουλος. Ο όμιλος απαρτίζεται από σειρά εταιρειών, στις περισσότερες από τις οποίες συμμετέχει ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του Ρεβέκα Σκαφτούρα:

– Karouzos Construction A.E.
– Karouzos Development
– Karouzos Investment
– Karouzos Kalamakiou
– Karouzos Kampraki Orfeos
– Karouzos Marathonos
– Karouzos Plakedias και
– Karouzos Properties

Ο κρητικής καταγωγής πρόεδρος της εταιρείας, Ιωάννης Καρούζος είχε επιδιώξει να αναπτύξει εμπορικό κέντρο στο Ηράκλειο, στην περιοχή Δύο Αοράκια στην Αλικαρνασσό. Το εγχείρημα ωστόσο, στέφθηκε με αποτυχία, εξαιτίας νομικών και γραφειοκρατικών προσκομμάτων.

Επίσης, στην περιοχή Αμμουδάρα της Κρήτης ο όμιλος έχει αποκτήσει έκταση, όπου στο παρελθόν σχεδίαζε να δημιουργήσει εμπορικό κέντρο.

Παράλληλα, κατά πληροφορίες του Capital.gr, ο Καρούζος είχε προσυμφωνήσει με την οικογένεια Σμπώκου για την αγοραπωλησία ακινήτου, αλλά το deal ποτέ δεν προχώρησε.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία λιανικής Karouzos 4 Kappa δεν έχει καμία μετοχική, εταιρική ή επιχειρηματική σχέση με την Karouzos Construction. Ωστόσο, ο Ιωάννης με τον Αντώνη Καρούζο, τον επικεφαλής της αλυσίδας ειδών ένδυσης και υπόδησης είναι αδέρφια.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.