Η κίνηση – ματ της Lamda στο Golden

Ιδιαίτερα οφέλη για την Lamda Development δημιουργεί η πρώτη αποκρατικοποίηση της χρονιάς, η κατακύρωση στην θυγατρική του ομίλου Λάτση της σύμβασης παραχώρησης του IBC (International Broadcasting Center), του ακινήτου που στεγάζει το εμπορικό κέντρο Golden Hall. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία -όπως προκύπτει από την εξέταση των όρων της- η εισηγμένη θωρακίζει τη θέση της στην αγορά, διασφαλίζει τη ρευστότητά της, αλλά και την επένδυσή της στο Μαρούσι, το εμπορικό κέντρο Golden Hall.

Ένα “deal” που πολλοί θα ζήλευαν

Πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, η Lamda Δομή, θυγατρική της Lamda Development υπέγραψε με την Ολυμπιακά Ακίνητα σύμβαση μίσθωσης 40 ετών για το μεγαλύτερο τμήμα του IBC. Η τότε σύμβαση προέβλεπε ότι η Lamda θα καταβάλλει για το πρώτο έτος ετήσιο μίσθωμα περίπου 7,25 εκατ. ευρώ, το οποίο -κατά την πρώτη 15ετία μίσθωσης- θα αυξάνεται ετησίως κατά 2%, για να σταθεροποιηθεί σε 9,5 εκατ. ευρώ για την υπόλοιπη διάρκεια της σύμβασης.

Σήμερα η Lamda πληρώνει στο Δημόσιο ετήσιο μίσθωμα της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, ποσό που μειώνεται δραματικά μετά την ανάδειξη της εταιρείας ως πλειοδότη, στο διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση, διάρκειας 90 ετών, της εκμετάλλευσης του IBC. Με άλλα λόγια, το Δημόσιο θα εισπράξει -τώρα- 81 εκατ. ευρώ ή 113,4 εκατ. ευρώ -μέσα στα επόμενα 50 χρόνια- υπό την προϋπόθεση ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες στη χώρα θα βελτιωθούν, όπως προβλέπει η σύμβαση.

Το ετήσιο ποσό, δηλαδή, που θα αντιστοιχεί στην εισηγμένη ύστερα από την οριστικοποίηση της σύμβασης (βρίσκεται στον προ-συμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου) θα διαμορφώνεται στα 0,9 εκατ. ευρώ ή 1,26 εκατ. ευρώ (από 8 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης ισχύος έως το 2047, η προς εκμετάλλευση επιφάνεια που αποκτά η Lamda αυξάνεται κατά 21,6 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, αποτελώντας το κενό σήμερα τμήμα του πρώην διεθνούς κέντρου ραδιοτηλεόρασης. Το Golden Hall είναι συνολικής επιφάνειας περίπου 132,2 χιλιάδων τ.μ.

Αναμφισβήτητα, η πρώτη αποκρατικοποίηση του 2012 αποτελεί θετικό επενδυτικό μήνυμα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη θέση της εταιρείας στην αγορά. Και αυτό δεδομένου ότι την εκμετάλλευση του «φιλέτου», που περιλαμβάνει το υπάρχον εμπορικό κέντρο και επιπλέον χρήσεις για το κενό τμήμα του κτηρίου, διεκδικούσαν η Reds του ομίλου Ελλάκτωρ και η Talima Ventures (διαχειρίστρια του Athens Metro Mall).

Την ίδια στιγμή, η απόκτηση από την Lamda της σύμβασης εκμετάλλευσης επιτρέπει στην εισηγμένη να διατηρήσει τη ρευστότητά της. Εκτιμάται επίσης, ότι θα λειτουργήσει ως “τονωτική ένεση” για το Golden Hall, όπου το α΄ εξάμηνο ο συνολικός κύκλος εργασιών (των καταστημάτων) μειώθηκε κατά 13,9% και η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία υποχώρησε κατά 20,9%.

Σημειώνεται ότι η είδηση της κατακύρωσης στη Lamda της σύμβασης παραχώρησης δημιούργησε την Παρασκευή σημαντικά κέρδη για την μετοχή της εταιρείας που έκλεισε με άνοδο 9,84%, στα 2,79 ευρώ.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.