Το παρασκήνιο του “χρυσού” deal με το Κατάρ

First published: 3rd October 2011

Από την επόμενη ήδη της αδειοδότησης (μέσα Ιουλίου) των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, οι Καναδοί και οι Έλληνες της European Goldfields και της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. γνώριζαν ότι ο «πόλεμος» ακόμη δεν είχε κερδηθεί. Αναμφισβήτητα η εξασφάλιση της άδειας για την εξόρυξη και παραγωγή χρυσού ήταν τεράστιας σημασίας νίκη, ωστόσο η πορεία της επένδυσης (στα 8-12 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία της για τη συνολική 30ετή διάρκεια λειτουργίας) θα κρινόταν από την εξέυρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων σε μία στιγμή που δύσκολα οι τράπεζες χρηματοδοτούν ελληνικά projects.

Δεν είναι τυχαίο ότι η European Goldfields πριν υπογράψει με την Qatar Holdings, το εύρωστο fund που μεταξύ άλλων ελέγχει από τον Μάιο του 2010 κατά 100% το πολυτελές πολυκαταστήμα Harrods του Λονδίνου, είχε βρεθεί σε συζητήσεις με τραπεζικούς κολοσσούς των ΗΠΑ και της Κίνας. Όπως η Morgan Stanley, η Goldman Sacks και η Nomura, κατά πληροφορίες του Capital.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας της European Goldfields με το Κατάρ αγγίζει το 1 δισ. δολάρια και αφορά την πώληση από την Ελλάκτωρ ποσοστού 7,1% στην Qatar Holdings έναντι 130 εκατ. δολαρίων Καναδά. Το fund διαθέτει δικαίωμα πρώτης προτίμησης να αποκτήσει 9,3 εκατομμύρια μετοχές έναντι 13 δολαρίων Καναδά ανά μετοχή. Παράλληλα, η Qatar Holdings θα χρηματοδοτήσει το project με δάνειο 600 εκατ. δολαρίων, ενώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα συμμετέχουν με 150 εκατ. δολάρια.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.