Προς απαγόρευση η εκτός σχεδίου δόμηση!

First published: 4th January 2011

Όταν πριν από περίπου ένα χρόνο η τότε υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη εισηγούνταν την κατάργηση της δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 10 στρεμμάτων σε περιοχές Natura, πλήθος αντιδράσεων είχαν προκληθεί από βουλευτές όλων των κομμάτων.

Σήμερα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος «κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, επιδιώκεται να απαγορευθεί… δια ροπάλου η κατασκευή κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχές. Μόνη εξαίρεση; Επιτρέπεται η ανέγερση κατοικίας μόνον εάν ο ιδιοκτήτης αυτής εκμεταλλεύεται το αγροτεμάχιο… Παρόλ’ αυτά, η συγκεκριμένη ρύθμιση -σε αντίθεση με αυτή της κυρίας Μπιρμπίλη- συναντά μέχρι στιγμής ισχνές αντιδράσεις.

Οικοπεδούχοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

«Δεν είναι δυνατόν το κεκτημένο της δόμησης να καταργείται αιφνίδια με ένα προεδρικό διάταγμα. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών, κατ’ επανάληψη, έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να επιβάλλει στα εκτός σχεδίου ακίνητα φόρο ακίνητης περιουσίας. Ενώ δηλαδή το υπουργείο Περιβάλλοντος ακυρώνει την αξία των εκτός σχεδίου οικοπέδων, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να υποβάλλει τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες σε ετήσια φορολόγηση επί της αξίας τους. Οι παλινωδίες αυτές οδηγούν τους ιδιοκτήτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

Ουσιαστικά με το προεδρικό διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στις εκτός σχεδίου περιοχές μπορούν να αναπτυχθούν είτε επαγγελματικές χρήσεις είτε εγκαταστάσεις υποδομών. Οι ιδιοκτήτες δηλαδή άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων τεσσάρων στρεμμάτων δεν θα μπορούν να χτίσουν σπίτι σε αυτά.

Η μοναδική εναλλακτική που διαθέτουν; Να πουλήσουν το ακίνητό τους -αναγκαστικά- σε τιμές «κάτω του κόστους» σε αγοραστές που εκπροσωπούν επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. ομίλους που σχεδιάζουν την υλοποίηση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων).

«Ακαριαίο χτύπημα»

«Έστω ότι κάποιος αγόρασε ή κληρονόμησε αγροτεμάχιο 4,5 στρεμμάτων με οπωροφόρα και σχεδιάζει να ανεγείρει κατοικία για να ζήσει ως συνταξιούχος. Με τις υφιστάμενες διατάξεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ωστόσο με το υπό συζήτηση προεδρικό διάταγμα ανατρέπονται όλα» σημειώνει πολίτης στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ρύθμισης.

Σύμφωνα με το σχεδιαζόμενο π.δ., η συνολικά επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης περιορίζεται δραστικά (δεν διευκρινίζεται πόσο). Παράλληλα, μπορούν να χτίσουν κατοικία μόνον όσοι «απασχολούνται με την κύρια εκμετάλλευση». Εν προκειμένω, με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, δραστηριότητα την οποία για να ασκήσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να προχωρήσει σε έναρξη επιτηδεύματος ως αγρότης…

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.