Τίτλοι τέλους για την Έδραση-Χ.Ψαλλίδας;

First published: 28th November 2012

Τον Ασκό του Αιόλου ανοίγει η απόφαση -όπως πρώτο το Capital.gr μετέδωσε- του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για απόρριψη της αίτησης που είχε υποβάλει ο τεχνικός όμιλος Έδραση-Χ.Ψαλλίδας για επικύρωση της συμφωνίας συνδιαλλαγής με τους πιστωτές. Ουσιαστικά, η εταιρεία, που διακρινόταν για την τεχνογνωσία της στα σύνθετα γεωτεχνικά έργα, μένει απροστάτευτη έναντι των απαιτήσεων των οφειλετών της και κατ’ εξακολούθηση η συνέχιση της δραστηριότητας είναι αμφίβολη.

Τι σημαίνει η μη επικύρωση της συμφωνίας

Ουσιαστικά με την επικύρωση του συμβιβασμού με τους πιστωτές ο οφειλέτης αποφεύγει την αναγκαστική εκτέλεση στην περιουσία του από τον κάθε πιστωτή ξεχωριστά, όπως και τον κίνδυνο του εκπλειστηριασμού της περιουσίας του.

Επίσης, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, αίρεται το κώλυμα έκδοσης επιταγών, ενώ ο οφειλέτης δεν διώκεται ποινικά για το αδίκημα της έκδοσης ακάλυπτων επιταγών, για καθυστερήσεις οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και για χρέη σε ιδιώτες.

Η μη επικύρωση της συμφωνίας συνδιαλλαγής επιτρέπει στους εργαζομένους να διεκδικήσουν δικαστικά όσα τους οφείλει η εταιρεία που είναι της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ.

Δύο οδοί

Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, η εταιρεία που δεν επιτυγχάνει την επικύρωση της συμφωνίας συνδιαλλαγής με τους πιστωτές ακολουθεί δύο οδούς.

Είτε οδηγείται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, η οποία ισοδυναμεί με μία μορφή πτώχευσης, καθώς αποσκοπεί στην ικανοποίηση των δανειστών μέσω της εκποίησης της περιουσίας της επιχείρησης με πλειστηριασμό.

Είτε οδηγείται σε καθεστώς πτώχευσης. Αυτό συνέβη, επί παραδείγματι, με την ιδιοκτήτρια της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, Χ. Κ. Τεγόπουλος, η οποία δεν κατάφερε να ενταχθεί στο άρθρο 99. Στο πλαίσιο αυτό, μία εκ των πιστωτριών τραπεζών, η Alpha Bank με αίτησή της στο πρωτοδικείο της Αθήνας ζήτησε να κηρυχθεί η Τεγόπουλος σε καθεστώς πτώχευσης.

Όσον αφορά τα γεωτεχνικά έργα της τάξης των 2,2 εκατ. ευρώ που ανέλαβε η Έδραση τον περασμένο Σεπτέμβριο σε Ελλάδα και εξωτερικό, πηγές εκτιμούν ότι δεν θα καταστεί δυνατή η υλοποίησή τους από την άλλοτε κραταιά εταιρεία.

Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου, σε επίπεδο ομίλου, είναι αποκαλυπτικές: καθαρές ζημιές 11,6 εκατ. ευρώ, κύκλος εργασιών περίπου 4 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 56,3 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις του αστρονομικού ποσού των 199,8 εκατ. ευρώ!

Αν και η εταιρεία, όπως επεσήμανε σε χθεσινή ανακοίνωσή της, θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα, η μη επίτευξη της διαδικασίας συνδιαλλαγής σηματοδοτεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και νομικούς κύκλους, τους «τίτλους τέλους» της ιδρυθείσας το 1950 τεχνικής εταιρείας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.