Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την Arcon Constructions

First published: 2nd December 2011

Σε δύσκολη στενωπό μπαίνει ο κατασκευαστικός όμιλος Arcon Constructions ύστερα από την απόρριψη της αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου. Tο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δεν έκανε δεκτό (αρ. απόφασης 31167/2011) το αίτημα που είχε καταθέσει η βορειοελλαδίτικη τεχνική εταιρεία αρχές Φθινοπώρου για ένταξη στο άρθρο 99.

Πλέον η Arcon ΑΤΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με την χρεοκοπία: οι πιστωτές της μπορούν να λάβουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας της, να εκπλειστηριάσουν δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία της, διεκδικώντας τα οφειλόμενα.

«Καμπανάκι»

Οι ορκωτοί ελεγκτές είχαν σημειώσει από το 2009 ότι τα ίδια κεφάλαια της μητρικής εταιρείας είναι αρνητικά και συντρέχουν οι διατάξεις του άρθρου 47 του Ν.2190/1920 (ανακαλείται η υπουργική απόφαση με την οποία συστάθηκε η εταιρεία). Ωστόσο, η συγκεκριμένη διάταξη δεν τέθηκε σε ισχύ επειδή οι μέτοχοι της εταιρείας είχαν εγγράφως δεσμευθεί ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την εταιρεία.

Ανάλογο «καμπανάκι» κρούουν οι ορκωτοί και στην οικονομική έκθεση του 2010, με την οικονομική αδυναμία της Arcon Constructiοns να έχει επιδεινωθεί. Τα ίδια κεφάλαια της μητρικής διαμορφώθηκαν στις 31/12/2010 στα -8,9 εκατ. ευρώ από -3,8 εκατ. ευρώ τέλη 2009. Το γεγονός αυτό, όπως επισημαίνουν οι ελεγκτές, σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 160 χιλιάδων ευρώ θέτει την κατασκευαστική αντιμέτωπη με το οικονομικό αδιέξοδο.

Ταυτόχρονα σε επίπεδο ομίλου η Arcon παρουσίασε το 2010 ζημιές μετά από φόρους 8,088 εκατ. ευρώ, ενώ το διάστημα 2009-2010 στα οικόπεδα της εταιρείας έχουν εγγραφεί προσημειώσεις ποσού 44,5 εκατ. ευρώ (για κάθε έτος).

Από το ζενίθ στο ναδίρ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.