Στο σφυρί βγαίνει ακίνητο της ΑΓΝΟ

Ο ασκός του Αιόλου ανοίγει για την ΑΓΝΟ, που παραμένει απροστάτευτη έναντι απαιτήσεων πιστωτών της, έχοντας αποτύχει να ενταχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου. Συγκεκριμένα, οικόπεδο της γαλακτοβιομηχανίας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης εκπλειστηριάζεται την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, με τη διοίκηση της εταιρείας να προσβλέπει στην χρονική μετάθεση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακίνητο ενός στρέμματος με αποθήκη 110 τετραγωνικών μέτρων βγαίνει «στο σφυρί», με τιμή εκκίνησης 97.000 ευρώ, για απαίτηση ύψους 8.000 ευρώ από πιστωτή.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προαναγγέλει την αρχή του τέλους για την ιστορική γαλακτοβιομηχανία, της οποίας η σωτηρία εξαρτιόταν είτε από την υπαγωγή στις «σωτήριες» διατάξεις του πτωχευτικού δικαίου είτε από την εύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Απόφαση -«χαστούκι» του Εφετείου

Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η αιχμηρή απόφαση του προέδρου και των δικαστών του Εφετείου Θεσσαλονίκης (η ΑΓΝΟ είχε ασκήσει έφεση στην απόρριψη από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 99) που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr. Όπως αναφέρουν οι δικαστές, η ΑΓΝΟ εξαγοράστηκε, απαλλαγμένη χρεών το 2003, από την Κολιός Α.Ε. η οποία διατηρεί το 99,99% του μετοχικού κεφαλαίου.

«Παρά, όμως, τα εχέγγυα που διέθετε η εταιρεία, όπως απουσία χρεών και βαρών, συμπεράσταση των εργαζομένων και υποστήριξη του καταναλωτικού κοινού ιδίως της περιοχής της Μακεδονίας, η οικονομική κατάσταση αυτής […] διέψευσε τις ιδιαίτερα ευοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη αυτής» αναφέρεται στην απόφαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2004 έως σήμερα η Αγνό δεν έχει εμφανίσει κέρδη, παρότι καταγράφει υψηλό κύκλο εργασιών (π.χ. το 2011 είχε έσοδα της τάξης των 67 εκατ. ευρώ).

Επιλεκτικές αποπληρωμές οφειλών

Σύμφωνα, πάντα, με την απόφαση του Εφετείου, η Αγνό αν και ισχυρίζεται ότι δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις της, δεν βρίσκεται σε παύση πληρωμών, προχωρώντας σε επιλεκτική εξόφληση χρεών.

Η γαλακτοβιομηχανία αποπλήρωνε εγκαίρως τους δύο προμηθευτές της, την εταιρεία που συσκεύαζε το γάλα και την εταιρεία πετρελαιοειδών. Προχώρησε επίσης, στην αποπληρωμή δεδουλευμένων προηγούμενων μηνών, μόνον όταν οι εργαζόμενοι εξήγγειλαν την κήρυξη απεργίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έδρα του Εφετείου, η κύρια μέτοχος, η Κολιός Α.Ε. διατηρεί αξίωση έναντι της Αγνό ύψους 13,5 εκατ. ευρώ που έχει προέλθει από «έμμεση χρηματοδότηση» και την παροχή πιστώσεων, καθώς δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην απόφαση, «δεν αποδείχθηκε η πραγματική αιτία της εν λόγω οφειλής, καθώς δεν προκύπτει από τα προσκομιζόμεν έγγραφα ότι το ποσόν αυτό ανταποκρίνεται σε πραγματικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών αυτών, ποια είναι η φύση αυτών, πότε έλαβαν χώρα και τι ποσό αφορούσε καθεμία».

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης σημειώνει επίσης, ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου και πριν από την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99, η Αγνό μεταβίβασε το στόλο των φορτηγών διανομής στην Κολλιός, χωρίς η γαλακτοβιομηχανία να κατάφερε να παράσχει «πειστικές εξηγήσεις» γιατί προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση. Η Αγνό, όπως αναφέρεται στην απόφαση, σπεύδει να διασφαλίσει τα συμφέροντα της κυρίας μετόχου του, της Κολιός, το οποίο θα ήταν θεμιτό, εάν η τελευταία δεν εμφανιζόταν και ως κύρια πιστώτρια αυτής.

Ένα ακόμη στοιχείο που προκάλεσε την απόρριψη της έφεσης της Αγνό είναι ότι η εταιρεία συνεχίζει κανονικά να βρίσκεται σε παραγωγική διαδικασία, μολονότι οι γαλακτοπαραγωγοί διέκοψαν τη συνεργασία τους. Η Αγνό οφείλει περίπου 50 εκατ. ευρώ, με το Δημόσιο (496,7 χιλιάδες ευρώ), το ΙΚΑ (2,5 εκατ.) και την Αγροτική Τράπεζα ως ενέγγυα πιστώτρια τράπεζα (17,3 εκατ. ευρώ) να είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της. Επίσης, 7,4 εκατ. ευρώ και περισσότερα από 700 χιλιάδες ευρώ έχουν λαμβάνειν οι 262 εργαζόμενοί της, ενώ περίπου 1,9 εκατ. ευρώ είναι οφειλές συνδεόμενες με ακάλυπτες επιταγές.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.