Μείζον θέμα με franchisees και πελάτες της Neoset II

Μετά τη δικαστική απόφαση για αφαίρεση των σημάτων Neoset

First published: 11th August 2016

Σε απόγνωση βρίσκονται δικαιοδόχοι (franchisees) του δικτύου των 22 καταστημάτων Neoset αλλά και καταναλωτές, που είχαν προχωρήσει σε παραγγελίες προϊόντων, μετά την αποκάλυψη από το Capital.gr της απόφασης 3845/2016, βάσει της οποίας τα σήματα της πτωχευμένης επιπλοβιομηχανίας θα πρέπει άμεσα να παύσουν να χρησιμοποιούνται.

Όπως αποκάλυψε το Capital.gr τη Δευτέρα τα 22 αυτά καταστήματα ανέπτυξε κατά την τελευταία τριετία, με τη μέθοδο Franchising, η Furniture New Line ΕΠΕ που ως μητρική και μοναδική μέτοχο έχει την κυπριακή Hazarezo Limited. Η τελευταία είναι συμφερόντων του μεγαλομετόχου, ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της πτωχευμένης Neoset (αποφ. 212/2014). Γι’ αυτό η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατά του ιδίου, τριών ακόμα μελών του διοικητικού συμβουλίου της Neoset και της νομίμου εκπροσώπου της Hazarezo Limited για απιστία από κοινού σε βάρος της πτωχευμένης επιπλοβιομηχανίας σε βαθμό κακουργήματος.

Με άλλα λόγια, παρότι η Neoset έχει πτωχεύσει, τα σήματά της (επιπλοσυνθέσεις Neoset, Neoset κουζίνα, Skouropoulos, Neoset, Neowood, Νεοκατοικείν και Hotel furniture) παραμένουν στην αγορά, αποτελώντας αντικείμενο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό, εξάλλου, ο ετήσιος τζίρος για τα έτη 2013 και 2014 τοποθετείται στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

“Στον αέρα”

Πλέον όμως, το δικαστήριο διατάσσει το “ξήλωμα” των σημάτων από τα 22 καταστήματα που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, δεδομένου ότι αυτά αποτελούν πτωχευτική περιουσία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την ικανοποίηση του Δημοσίου, των πρώην εργαζομένων και των πιστωτών της πτωχευμένης επιπλοβιομηχανίας.
Ως εκ τούτου, πελάτες του δικτύου της Neoset II δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τις εκκρεμείς παραγγελίες τους, σε μία στιγμή που αριθμός των 22 καταστημάτων είναι κλειστά λόγω των θερινών διακοπών.

Σε απόγνωση βρίσκονται και franchisees, ιδίως όσοι δεν γνώριζαν πώς ακριβώς έχει η κατάσταση, ενώ αβέβαιη είναι και η τύχη των απασχολουμένων στα συγκεκριμένα καταστήματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση 3845/2016, που απαγορεύει τη χρήση των σημάτων της πτωχής εταιρείας, θα πρέπει άμεσα να εκτελεστεί και δεν είναι τυχαίο που το δικαστήριο διατάσσει τη δημοσίευση περίληψης αυτής σε δύο ημερήσιες εφημερίδες.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη δικαστική απόφαση, ο σύνδικος της πτωχευμένης Neoset έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από την Αστυνομία να προχωρήσει στην αφαίρεση των σημάτων. Βέβαια, η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον από την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς τον Αύγουστο δεν εκτελούνται οι δικαστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν δικαστικές πηγές, παρότι με την απόφαση 3845 απονέμεται δικαιοσύνη καθώς παύει η λεηλασία της πτωχευτικής περιουσίας, το πλήγμα για τους καταναλωτές, τους εργαζόμενους και τους franchisees που πήραν το ρίσκο να δραστηριοποιηθούν με τη Neoset II είναι σημαντικό.

“Μας εξαπάτησαν”

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι όσα αναφέρει, μέσω του Capital.gr, η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας “Η Ένωσις” Δ.Τ. που συνδέεται με το κατάστημα Neoset Λάρισας:

“Υπογράψαμε χρησιδάνειο για ένα έτος (δήθεν για να αποκτήσουμε την κυριότητα του καταστήματος Neoset Larissa), στις 8-7-12, ενώ εκείνοι τον Ιούνιο του 2012 είχαν, ήδη, υπογράψει συμφωνία με την Hazarezo. Όταν ξέσπασε η αναβολή των παραγγελιών, μετά από 4 μήνες, απαγόρευσαν τις πωλήσεις και στις 3 Ιουνίου του 2013 ήρθαν και πήραν όλο το εμπόρευμα, “σπάζοντας”, παρανόμως, το ήδη παράνομο χρησιδάνειο (εφόσον το σήμα δεν ήταν πια στην κατοχή τους). Με δόλο και απάτη υφάρπαξαν όλο το βιο μας, τρέχουμε από δικαστήρια σε δικαστήρια, χωρίς από τότε να μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε σε άλλη εργασία για να εξοφλήσουμε τα χρέη. Δυστυχώς η οικονομική μας κατάσταση δεν μας επιτρέπει να κινηθούμε νομικά κατά όσων με δόλο και απάτη, αφενός μας ξεγέλασαν και αφετέρου μας χρωστούσαν 80.000 ευρώ, ενώ παρανόμως πήραν όλο το εμπόρευμα κατηγορώντας μας, ότι το είχαμε πουλήσει.
Ευτυχώς που τουλάχιστον ζητήσαμε να γίνει έξωση και οι 2 κλητήρες που την εκτέλεσαν, διαπίστωσαν ότι όλο το εμπόρευμα βρισκόταν στο κατάστημα. Λυπάμαι αφάνταστα όσους στην συνέχεια πίστεψαν στην νέα μορφή επιχείρησης που παρανόμως καρπώθηκε το σήμα”.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.