Το Academy Gardens, οι στοχοποιήσεις και η διάψευση των “ακτιβιστών”

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τα Χριστούγεννα του 2007, όταν η κλωστοϋφαντουργία Ελ.Δ.Μουζάκη ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο την πώληση στην εταιρεία Artume A.E. του οικοπέδου της επί των οδών Λ. Κηφισού 60 και Ηρούς στην Αθήνα, έναντι 37 εκατ. ευρώ.

Τη δεκαετία αυτή, τα επενδυτικά σχέδια της Artume για κατασκευή εμπορικού πολυχώρου στην έκταση βρέθηκαν αντιμέτωπα με σφοδρές αντιδράσεις κινημάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν όλων των παρατάξεων αριστερού ή σοσιαλιστικού πρόσημου. Πρόκειται για μία ιστορία που επαναλαμβάνεται σε κάθε μικρή ή μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα ιδίως εάν σχετίζεται με ανάπτυξη από το μηδέν.

Τον Μάιο του 2017 μετά από απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), που στηρίχθηκε σε εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γ.Σταθάκη, αποφασίστηκε η τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

“Η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος και της “Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume A.E.) ” σημειώνει η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ.

Ωστοσο, η υπογραφη του μνημονιου συνεργασιας μεταξυ των δυο πλευρων, παροτι, θα επρεπε, σημερα, να εχει ολοκληρωθει, εχει καθυστερησει σημαντικα.

 

Πρόκειται για την τακτική της διπλής στρατηγικής, όπως αναφέρουν στην αγορά, που υιοθετεί η κυβέρνηση σχεδόν για όλες τις μεγάλες επενδύσεις κατά των οποίων τάσσεται το κομματικό ακροατήριό της.

Οι “ακτιβιστές” του Academy Gardens και η στοχοποίηση του Capital.gr και του Δημήτρη Δελεβέγκου 

Στο σημείο αυτό ενδιαφέρον έχουν τα σχόλια του “κινήματος” Ακαδημία Πλάτωνος (επικεφαλής του φέρεται να είναι ο δημοσιογράφος Βασίλης Κουφόπουλος) που αντιδρά στην κατασκευή του εμπορικού κέντρου.

Update: Στο τέλος του κειμένου ακολουθεί η επιστολή (4/12/2017) του κ.Βασίλη Κουφόπουλου σχετικά με την παρούσα δημοσίευση.

Τα σχόλια παρατίθενται βάσει χρονολογικής σειράς, όπως έχουν αναρτηθεί από το χρήστη του λογαριασμού akademiaPlatonos στο φόρουμ του Capital.gr. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα τελευταία σχόλια που στοχοποιούν το Capital.gr και τον Δημήτρη Δελεβέγκο δημοσιεύθηκε στο typologies.gr του Β.Κουφόπουλου. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, προς επιβεβαίωση, των ρεπορτάζ του Capital.gr και προς διάψευση της “ακτιβιστικής” επιχειρηματολογίας ακολούθησε η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ για την έναρξη υλοποίησης του εμπορικού πολυχώρου.

Ας δούμε, λοιπόν, τις αναρτήσεις.

Ρεπορτάζ Capital.gr : “Οι…”κορμοράνοι” επιστρέφουν στην Ακαδημία Πλάτωνος

 

 

 

Από την ιστοσελίδα Ακαδημία Πλάτωνος

 

Ρεπορτάζ Capital.gr : “Στην Ελλάδα ακόμη και τα απλά γίνονται δύσκολα”
Ρεπορτάζ Capital.gr : “Στην Ελλάδα ακόμη και τα απλά γίνονται δύσκολα”
“Στην Ελλάδα ακόμη και τα απλά γίνονται δύσκολα”
Ρεπορτάζ Capital.gr: Ανθίζει… το Academy Gardens
Ρεπορτάζ Capital.gr: Μπουλντόζες στον Κηφισό έως το τέλος της χρονιάς;
Ρεπορτάζ Capital.gr: Φθινόπωρο ξεκινάει το έργο της Blackrock στον Κηφισό
Φθινόπωρο ξεκινάει το έργο της Blackrock στον Κηφισό
Φθινόπωρο ξεκινάει το έργο της Blackrock στον Κηφισό
Ρεπορτάζ Capital.gr: Αντιμέτωπη με το πολιτικό ρίσκο η επένδυση – μαμούθ στον Κηφισό
Ρεπορτάζ Capital.gr: Τι ακολουθεί μετά το μπλόκο ΣτΕ για το έργο των €300 εκατ.

 

Ένα από τα τελευταία σχόλια, που στοχοποιούν, για πολλοστή φορά, το Capital.gr και τον Δημήτρη Δελεβέγκο, προτού το ΚΥΣΟΙΠ “ανάψει”, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Γ.Σταθάκη, το πράσινο φως για το Academy Gardens.

 

Από typologies.gr: “Δημοσιογραφία υπέρ των εμπορικών κέντρων, με πιέσεις προς Σταθάκη, αποκρύπτοντας την φοροαποφυγή!”

“Δημοσιογραφία υπέρ των εμπορικών κέντρων, με πιέσεις προς Σταθάκη, αποκρύπτοντας την φοροαποφυγή!

Πιέσεις προς το Γιώργο Σταθάκη και την κυβέρνηση να υπογράψει υπέρ ενός ομίλου ο οποίος αποδεδειγμένα φοροαποφεύγει στου Λουξέμβούργο, δεν πληρώνει φόρους ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και δεν διαθέτει εργαζόμενους.

Οι πιέσεις ασκούνται μέσω επιλέγμενων εφημερίδων, της σοβαρής “Καθημερινής” και του site έγκυρου οικονομικού www.capital.gr από δημοσιογράφους που εμφανίζουν να υπάρχει ένας επενδυτής που θέλει να διαθέσει 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά δεν τον αφήνει, δήθεν, η γραφειοκρατία.

Στα δύο αυτά μέσα, αλλά και άλλου συντάσσονται και δημοσιεύονται πανομοιότυπα κείμενα περί της μεγάλης επένδυσης αποφεύγοντας οποιαδήποτε καταγραφή για τα ευρήματα της έρευνας LuxLeaks για τη διπλή μέθοδο φοροαποφυγής της εταιρείας στο Λουξεμβούργο αλλά και για το γεγονός πως ο “επενδυτής” που έχει έτοιμα τα 300 εκατ. ευρώ δεν έχει πληρώσει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας από το 2009 (άνω των 5 εκατ. ευρώ)! Το σπουδαιότερο στοιχείο είναι πως η εταιρεία ζητάει να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο πλησίον αρχαιολογικού χώρου, για το οποίο δηλώνει πως είναι σε μεγάλη απόσταση, αλλά οικειοποιείται το όνομα του!

Τα στοιχεία αυτά απουσιάζουν από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων που ζητούν από το Γ. Σταθάκη να υπογράψει την υπουργική απόφαση υπέρ μίας εταιρείας που δεν αποδίδει φόρους στο ελληνικό δημόσιο!”

Η επιστολή του κ. Κουφόπουλου

Ο κ. Κουφόπουλος, στον οποίο γίνεται αναφορά στην παρούσα ανάρτηση, με επιστολή του (4/12/2017) σημειώνει τα εξής:

Διάβασα με καθυστέρηση τα όσα μου καταλογίζετε και απόρησα πως μέσα σε ελάχιστες γραμμές μπορείτε να κάνετε τόσα λάθη για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζετε. Ζητώ, λοιπόν την άμεση επανόρθωση στα εξής σημεία.

1. Με κατονομάζετε ως επικεφαλής του «<<κινήματος>> της Ακαδημίας Πλάτωνος. Δεν πρόκειται για κίνημα, αλλά για Επιτροπή Κατοίκων, στην οποία δεν υπήρξαν ούτε υπάρχουν επικεφαλής. Ο υπογράφων εδώ και χρόνια έχει αποσυρθεί. Με ένα τηλεφώνημα θα το είχατε μάθει.
2. Αναφέρετε πως το «www.typologies.gr είναι του Βασίλη Κουφόπουλου. Δεύτερο σφάλμα. Το site ανήκει στην εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» όπως προκύπτει από το λογότυπο που βρίσκεται στην πρώτη σελίδας, αλλά και από την καταχώρηση στο ηλεκτρονικό μητρώο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Με μια απλή αναζήτηση θα το είχατε διαπιστώσει.

Ως προς τη λεγόμενη στοχοποίηση. Από το www.capital.gr επιλέξατε μόνο τα επικριτικά σχόλια για τη δημοσιογραφική εργασία και όχι τα δυσφημιστικά και συκοφαντικά που αναρτώνται κάτω από τα ρεπορτάζ σας, εναντίον ανθρώπων που διαφωνούν με την «επένδυση». Μιλάτε για στοχοποίηση, αλλά στην πρόκειται για κριτική στο ρεπορτάζ σας, από την οποία απουσιάζουν οι αναφορές στα πραγματικά οικονομικά μεγέθη της ελληνικής επενδυτικής εταιρείας. Στοιχεία όπως, ο αριθμός των εργαζομένων, τα δάνεια, τα ίδια κεφάλαια, ο κύκλος εργασιών, ο δανεισμός, οι αναφορές της υπόθεσης «Ακαδημία Πλάτωνος» στα LuxLeaks θεωρείται πως δεν ενδιαφέρουν το κοινό ενός οικονομικού site, όπως το www.capital.gr .

Εκτός και αν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που δεν δίνεται στοιχεία για το προφίλ του επενδυτή. Πάλι καλά, λοιπόν, που και άλλες εφημερίδες, δημοσιεύουν αυτά τα δεδομένα, χωρίς εσείς να θεωρείτε πως σας στοχοποιούν.

Παρατηρώ πως πέρασαν σχεδόν 2 μήνες από το ρεπορτάζ σας με τίτλο «Αναστέλλει την επένδυση 300 εκατ. στον Κηφισό η BlackRock” (http://www.capital.gr/epixeiriseis/3245979/anastellei-tin-ependusi-300-ekat-ston-kifiso-i-blackrock), και έκτοτε δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Έφυγε η BlackRock ή όχι;

Με την παρούσα, ζητάω λοιπόν τη δημοσίευση της επιστολής κάτω από το κείμενο που με αφορά και στη συνέχεια την επανόρθωση στα στοιχεία που αφορούν το πρόσωπο μου“.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.