Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξη Τσίπρας, Πρωθυπουργός

– Δεν πληρώνουμε το χαράτσι, όσοι είμαστε ιδιοκτήτες (Οκτ.2011)

tsipras_pseftis

 

Φεβρουάριος 2011 “Δεν έχω σπίτι”

tsipras_fanfaras

 

“Όχι δεν πλήρωσα το χαράτσι”

Tsipras_den plirwsa

 

“Καταργώ ΕΝΦΙΑ. Καλώ τους πολίτες να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις ΕΝΦΙΑ”

tsipras_plirwste2

 

Γιάννης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών 

Φορολογικός συντελεστής σε άνευ σημασίας αγαθό…

baroufakis

Εξετάζουμε capital controls και κλείσιμο τραπεζών τη Δευτέρα

varoufakis_ccontrols

 

Διαψεύδει τα περί επιβολής capital controls o Γ.Βαρουφάκης

diapsefsi varoufakis

 

 

Γ.Σακελλαρίδης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 

“Καμία πιθανότητα να υπάρξει capital control”

Δημοσίευμα Αυγής

Δημοσίευμα Capital.gr

Η πραγματικότητα: Capital controls – Κλειστές τράπεζες και Χ.Α.

Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Μεταφορών 

Φεβρουάριος 2015 

Μάρτιος 2015 

Μάρτιος 2015

Απρίλιος 2015 “Την ερχόμενη εβδομάδα η συμφωνία” 

 

Απρίλιος 2015 

Μάιος 2015 

Ιούνιος 2015

 

Νάντια Βαλαβάνη, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών

“Δημευτικός φόρος που τινάζει στον αέρα τη μικρή ιδιοκτησία”

a. “Χρέος: Ελέγχω, Διεκδικώ, Δεν πληρώνω”, ΑΥΓΗ της Κυριακής, 17.4.2011

“Με το διαρκώς επιδεινούμενο Μνημόνιο να πλησιάζει τα πρώτα του γενέθλια σ΄ ένα τοπίο προϊούσας κοινωνικής ερήμωσης, με την επίσημη ανεργία να ξεπερνάει για πρώτη φορά την κόκκινη γραμμή του 15%, με τη οικονομική και άλλη βία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων αφόρητη, με το μέλλον κλειστό στην ελπίδα ταυτόχρονα για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και πριν απ’ όλα για τους νέους ανθρώπους, η κυβέρνηση επεκτείνει μια μερική εσωτερική στάση πληρωμών υπέρ των δανειστών και σε βάρος του λαού. Ταυτόχρονα ό,τι έχει απομείνει από κοινωνικό κράτος και δημόσια περιουσία παίρνουν σειρά εκπλειστηριασμού.

Σε αυτές τις συνθήκες η αντίσταση εμφανίζεται ως η «φυσική» κατάσταση των ανθρώπων περισσότερο από μια ζωή στα γόνατα. Ωστόσο, παρά ορισμένες σοβαρές εργατικές κινητοποιήσεις, τη λαϊκή εξέγερση της Κερατέας και τις εκρήξεις αυτενέργειας νέων κινημάτων τύπου «Δεν πληρώνω», η συντριπτική πλειοψηφία της εργαζόμενης κοινωνίας και των νέων παραμένει «παγωμένη». Η ιστορικής σημασίας, εξαιρετικά προβληματική στάση της ίδιας της αριστεράς απέναντι στο κοινωνικοπολιτικό τσουνάμι, καθώς οι όποιες ενωτικές δράσεις στους κόλπους της περιορίζονται σε πρωτοβουλίες ανθρώπων της βάσης της, λειτουργεί βέβαια ως τροχοπέδη. Ενώ όμως το αδιέξοδο της πολιτικής του Μνημόνιου γίνεται φανερό ακόμα και στους εμπνευστές της, το πυκνό κυβερνητικό-συστημικό σύμπλεγμα προπαγάνδας καταφέρνει μέχρι στιγμής να κρατά εκατομμύρια ανθρώπους εγκλωβισμένους στη μυθολογία του «μονόδρομου». Έτσι το χρέος γίνεται κομβικό σημείο όχι μόνο της οικονομικής κρίσης αλλά και της αφύπνισης των εργαζόμενων.

Η δίψα για γνωριμία με μια «άλλη άποψη» είναι όμως τόσο μεγάλη, ώστε άρκεσε η προβολή μιας ταινίας με θέμα την πρόσφατη διεθνή εμπειρία από την πάλη λαών που πέτυχαν έλεγχο και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους τους, για να φουντώσει η πιο ουσιαστική συζήτηση από την αρχή της χρονιάς: Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι είδαν μέσα στις πρώτες πέντε μέρες το ντοκιμαντέρ Debtocracy των Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη, μελών της Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση επιτροπής ελέγχου του χρέους (ΕΛΕ), που γυρίστηκε μέσα σε δύο μήνες αυτοχρηματοδοτούμενο από τους θεατές του με στόχο τη διανομή του χωρίς πνευματικά δικαιώματα μέσω του διαδικτύου. Όχι τυχαία ο ανταποκριτής στις ΗΠΑ μεγάλου καναλιού μετέδωσε ότι «κύκλοι» του ΔΝΤ εμφανίζονται θορυβημένοι… Η Πρωτοβουλία για ΕΛΕ καλεί όλες τις κοινωνικές συλλογικότητες το επόμενο διάστημα να μεταφέρουν στο δημόσιο χώρο την κουβέντα που βράζει στις παρέες, με οργανωμένες συζητήσεις και συλλογή υπογραφών για ΕΛΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος για κοινωνικό έλεγχο του χρέους. Ένα τέτοιο κίνημα δεν έχει βέβαια καμιά σχέση με τα «μυστικά» σχέδια «αναδιάρθρωσης» του χρέους με πρωτοβουλία των διεθνών δανειστών, Ε.Ε., ΔΝΤ και κυβέρνησης, περίπου ομολογημένα τα τελευταία 24ωρα, που θα καταδικάσουν σε μια απομίμηση ζωής υπαγορευμένη από ένα διαρκές Μνημόνιο και τα αγέννητα εγγόνια μας.

Ο πολιτικός χρόνος για ένα αποτελεσματικό λαϊκό κίνημα με αντικείμενο το χρέος πυκνώνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μετρούμε τα τελευταία 24ωρα πριν την αναγγελία συγκρότησης ΕΛΕ «από τα κάτω», με επίκεντρο συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις, στην Ιρλανδία. Αντίστοιχες σκέψεις «τρέχουν» πλέον και στην Πορτογαλία. Η ελληνική Πρωτοβουλία για ΕΛΕ, που πρωτοεμφανίστηκε στις 3-3-2011 θέτοντας το ζήτημα της πάλης για την υπεράσπιση των εργαζόμενων και του λαού ως υπέρτατο συμφέρον απέναντι στα συμφέροντα των δανειστών – «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» – απαιτώντας ταυτόχρονα έλεγχο του απεχθούς, παράνομου και μη νομιμοποιημένου χρέους, διοργανώνει στις 6-7-8 Μαίου 2011 στη Νομική Σχολή διεθνές συνέδριο για το χρέος. Σύνθημα του, «Χρέος – Ελέγχω, διεκδικώ, δεν πληρώνω». Στόχος του, μέσα από μια «Διακήρυξη των Αθηνών» να καθοριστεί το πεδίο για συντονισμό της κοινωνικής πάλης για έλεγχο και διαγραφή του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους σε κάθε χώρα της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Διεκδικώντας και προσφέροντας έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη στην εργατική τάξη των χωρών με πλεονάσματα, πριν απ’ όλα της Γερμανίας, που πηγάζουν από τα ελλείμματα των υπόλοιπων: Το Σύμφωνο για το Ευρώ καταδικάζει όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους σε διαρκές καθεστώς άγριας λιτότητας υπέρ του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Μια τέτοια προοπτική δε μπορεί να αποτελέσει επιλογή για το αύριο για τους λαούς της Ευρώπης”.

b.  “Πληρώστε φόρους και ρυθμίστε οφειλές”, Capital.gr, 11/02/2015

“Επίκληση του πατριωτικού καθήκοντος των φορολογούμενων έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη στο πλαίσιο της ομιλίας της στη βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης παρουσιάζοντας παράλληλα και ένα δραματικό τοπίο αναφορικά με το πώς πηγαίνουν τα φορολογικά έσοδα τους τελευταίους μήνες.

Η κα Βαλαβάνη κάλεσε τους φορολογούμενους να πληρώσουν τις δυο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή αυτή του Ιανουαρίου που έχει ήδη λήξει καθώς και αυτή του Φεβρουαρίου η οποία λήξει στο τέλος του μήνα. Επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους φορολογούμενους που δεν έχουν ακόμη εξοφλήσει τον ΦΠΑ του Δεκεμβρίου να το πράξουν έως το τέλος του μήνα μαζί με τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου μετά τη σχετική παράταση που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να διευθετηθεί και το ζήτημα που προέκυψε με την απόδοση του ετήσιου ΦΠΑ των αγροτών.

Παράλληλα, η κα Βαλάβανη κάλεσε τους φορολογούμενους που έχουν οφειλές προς το δημόσιο να προχωρήσουν στη ρύθμιση των οφειλών τους με την ρύθμιση των 100 δόσεων στην οποία όμως θα γίνουν βελτιώσεις, όπως άρση των ορίων που ήδη περιέχει (π.χ. ρυθμίζονται σήμερα χρέη έως ένα εκατομμύριο ευρώ).

Μάλιστα δίνοντας και έναν δραματικό τόνο στην έκκλησή της, η κα Βαλαβάνη είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν ρυθμιστεί με τη ρύθμιση των 100 δόσεων συνολικές οφειλές δυο δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά ανάλογο είναι και το ποσό των φόρων που δεν πληρώθηκαν τους δυο τελευταίους μήνες”.

 

 

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.